Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Veriaci sa cez víkend v Nitre opäť stretnú na tradičnej púti

Na archívnej snímke ľudia na Nitrianskej kalvárii, ktorá sa nachádza na skalnatom vrchu v juhovýchodnej časti mesta Nitra. Foto: TASR Henrich Mišovič

Veriaci si na púti pripomenú aj 100 rokov pôsobenia Spoločnosti Božieho Slova na Slovensku a Česku.

Nitra 9. augusta (TASR) - Veriaci sa v sobotu, nedeľu (12. - 13. 8.) a v utorok 15. augusta zídu na nitrianskej Kalvárii na Ďakovnej púti k Matke Božej. Ako informovalo nitrianske biskupstvo, liturgické slávenia v slovenskom aj maďarskom jazyku bude dopĺňať pobožnosť Krížovej cesty, adorácia, modlitba posvätného ruženca a program pre deti a rodičov.

Veriaci si na púti pripomenú aj 100 rokov pôsobenia Spoločnosti Božieho Slova na Slovensku a Česku. "Pri tej príležitosti bude púť doplnená besedou s misionármi. Súčasťou programu bude aj predstavenie Komunity Cenacolo s názvom Masky," uviedlo biskupstvo. Púť vyvrcholí v nedeľu slávnostnou svätou omšou, ktorú bude celebrovať nitriansky biskup Viliam Judák. Ako pripomenulo biskupstvo, sväté omše a pobožnosti sa budú konať aj v utorok 15. augusta, ktorý je už od 18. storočia tradičným dátumom púte na nitrianskej Kalvárii.

Tá je známa už niekoľko storočí. Prvá správa o miestnom Kostole Panny Márie sa nachádza už v listine uhorského kráľa Belu IV. z roku 1248, ktorým dáva Nitre mestské práva. Podľa zasvätenia kostola ho volali už vtedy Vrch Matky Božej. Listinou z 20. decembra 1765 nitriansky biskup Ján Gustíni zaviazal obyvateľov Nitry, aby sa každoročne 15. augusta uskutočnila procesia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie pod vedením mestského farára. Biskup Gustíni zaviedol aj doteraz zachovávaný zvyk, podľa ktorého slávnostné bohoslužby na Kalvárii vždy vedie nitriansky biskup.