Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Veriaci sa zídu na tradičnej púti k svätému Andrejovi-Svoradovi

Na archívnej snímke areál Zoborského kláštora Foto: TASR/Daniel Veselský

Svätý Andrej-Svorad je uctievaný ako patrón celej Nitrianskej diecézy.

Nitra 17. júla (TASR) - Tradičnou púťou na Zoborský kláštor v Nitre si aj tento rok uctia veriaci patróna mesta svätého Andreja-Svorada. Ako informovala nitrianske biskupstvo, púť sa uskutoční 21. júla.

Slávnostný program sa začne o 17. hodine v parčíku pri kruhovom objazde na Predmostí, kde bude odhalená a požehnaná socha sv. Svorada. "Následne sa procesia veriacich z mestských farností vydá na pešiu púť popri rieke Nitra a po Kláštorskej ulici k zakonzervovaným ruinám Zoborského kláštora v areáli Špecializovanej nemocnice sv. Svorada," uviedlo biskupstvo. Slávnostnú omšu v Zoborskom kláštore bude o 19. hodine celebrovať nitriansky biskup Viliam Judák spolu s priorom Benediktínskeho opátstva v Tihaniy z Maďarska Richardom Korzenskym.

Súčasťou púte je aj kultúrny program. Okrem prehliadky areálu kláštora so sprievodcom ponúkne aj koncert orchestra Swingless Jazz Ensemble i ochutnávku piva Svorad a zoborských vín z Biskupských vinohradov.

Svätý Andrej-Svorad je uctievaný ako patrón celej Nitrianskej diecézy. Spolu so svätým Benediktom sa po prvýkrát spomína v Maurovej legende z roku 1064 až 1070. Svätý Andrej Svorad žil v benediktínskom Kláštore svätého Hypolita pod Zoborom, ktorý vznikol v 9. storočí a bol prvým kláštorom v stredovýchodnej Európe. Úctu svätých mu priznali 16. júla 1083 v Nitre v Kostole svätého Emeráma, kde je i pochovaný. Je prvým vyhláseným svätým z územia Uhorska.