Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výučba čínštiny v Nitre pokračuje, pribudnúť by mala Konfuciova trieda

Erb mesta Nitra Foto: Heraldický register

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre otvorila tretí ročník výučby čínskeho jazyka.

Nitra 28. septembra (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) otvorila tretí ročník výučby čínskeho jazyka. V tomto akademickom roku otvorila Katedra jazykov Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU štyri skupiny, z toho dve pre začiatočníkov, jednu pre stredne pokročilý stupeň a jednu pre pokročilý stupeň. Okrem týchto štyroch skupín môžu kurzy čínštiny absolvovať na SPU aj doktorandi, zamestnanci univerzity a široká verejnosť.

„Vysokoškolské štúdium čínštiny a otvorenie ďalšieho ročníka výučby jazyka na SPU má pre čínskych partnerov osobitný význam. Z našej strany budeme tieto aktivity naďalej veľmi podporovať. Znalosť čínštiny je pre študentov SPU jednoznačne konkurenčnou výhodou, veď hospodársko-ekonomická spolupráca s Čínou vo svete stále rastie a je to jazyk budúcnosti,“ konštatoval veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lin Lin.

S výučbou čínskeho jazyka začala SPU v akademickom roku 2014-2015, kedy základný stupeň jazyka absolvovalo 23 študentov. V minulom roku absolvovalo základný stupeň 44 študentov a ďalších 16 stredne pokročilý stupeň štúdia. Univerzita plánuje v novom akademickom roku výučbu čínskeho jazyka rozšíriť, k čomu by malo prispieť aj otvorenie Konfuciovej triedy. Podmienky na jej otvorenie už splnila, ak bude trieda schválená, s čínskymi partnermi rozbehne univerzita aktivity nielen v oblasti vzdelávania, výučby, ale aj kultúry.

Ďalšou novinkou vo výučbe je získanie nového partnera projektu. Okrem tradičných bude partnerom programu aj medzinárodná spoločnosť LEDVANCE, ktorej investorom je spoločnosť China's MLS Electronics Co. Ltd., výučba čínskeho jazyka teda bude úzko prepojená s uplatnením v praxi, informovala dekanka Elena Horská. „Spoluprácu a výberový seminár na tému Marketing v Číne prisľúbil aj člen Konfuciovho inštitútu v slovinskej Ľubľane, profesor Matevž Raškovič, ktorý je zároveň hosťujúcim profesorom na Shanghai University of International Economics and Business. Spoločne rozbiehame výskumný projekt, zameraný na komparatívne štúdie spotrebiteľských preferencií spotrebiteľov v juhovýchodnej Ázii a strednej Európe vo vzťahu k funkčným potravinám. Participujúci študenti budú mať možnosť prezentovať výsledky výskumu na konferencii v Slovinsku,“ povedala dekanka.