Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitra začala so stavebnými prácami na novom chrenovskom cintoríne

Ilustračný záber. Foto: teraz.sk

Mestu sa už pred niekoľkými rokmi podarilo majetkovoprávne usporiadať parcely, na ktorých má nový cintorín stáť.

Nitra 28. októbra (TASR) - Na nitrianskom sídlisku Chrenová sa začali prvé práce na výstavbe nového cintorína. O jeho vybudovaní rozhodla radnica pred niekoľkými rokmi, pretože v tejto mestskej časti sú dlhodobo problémy s nedostatkom priestoru pre nové hrobové miesta.

Po výstavbe prístupovej komunikácie sa podľa slov mestského poslanca Štefana Štefeka začalo s ďalšími stavebnými prácami. „Boli zabetónované základové pásy pre oplotenie. Následne sa začne s výstavbou obradnej siene, kolumbária a chodníkov,“ doplnil.

Mestu sa už pred niekoľkými rokmi podarilo majetkovoprávne usporiadať parcely, na ktorých má nový cintorín stáť. Hotový je už aj projekt a pred dvomi rokmi bolo na stavbu vydané aj stavebné povolenie. Celkové náklady na vybudovanie nového cintorína sú odhadované na 1,7 milióna eur. Projekt je rozčlenený na etapy, pričom už po ukončení prvej by tu mal byť vytvorený priestor na budúce pochovávanie.

Nový chrenovský cintorín bude stáť v lokalite Selenec, na okraji mesta v smere na Levice. Mal by tu byť priestor pre viac ako 1000 hrobových miest a kolumbárium. V stavebnom povolení sa uvádza, že bude vybudovaný jednopodlažný objekt s obradnou sieňou, drobná architektúra, mobiliár, osvetlenie cintorína, oplotenie, inžinierske siete, bude vysadená zeleň a vybudovaná plocha pre hrobové miesta s výmerou takmer 17.000 metrov štvorcových.