Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Nitra zavádza nový poplatok pre stravníkov v školských jedálňach

Podľa Dvonča nejde o veľkú sumu. Vďaka nej však bude mať mesto financie na základné opravy a zlepšovanie technického stavu jedální a kuchýň.

Nitra 7. apríla (TASR) – Rodičom žiakov základných a materských škôl v Nitre sa zvýšia náklady na ich deti. Nitrianska radnica zaviedla nový poplatok, ktorý sa má podľa slov primátora Jozefa Dvonča vyberať už od tohto mesiaca. „Zákon nám umožnil pristúpiť k tomu, že na režijné náklady školských jedální môžeme od každého žiaka vyberať určitú sumu. Dohodli sme sa, že to bude jedno euro mesačne,“ informoval primátor. Nové poplatky v školských jedálňach už odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo.

Podľa Dvonča nejde o veľkú sumu. Vďaka nej však bude mať mesto financie na základné opravy a zlepšovanie technického stavu jedální a kuchýň. „Aby sa mohlo riešiť všetko to, čo potrebujeme. Celková suma, ktorá sa do budúceho mesiaca vyberie, bude okolo 12.000 eur, takže pri počte 14 základných a 25 materských škôl tu nejde o žiadne radikálne zvýšenie poplatkov či príjmov mesta. Je to vyslovene na režijné náklady súvisiace so stravovaním žiakov,“ uviedol Dvonč.

Peniaze získané z nových poplatkov bude mesto rozdeľovať rozpočtovým opatrením. Podľa primátora nie je vylúčené, že sa bude postupovať podľa toho, koľko peňazí sa v ktorej škole vyberie. „Tá škola, kde sa vyberie viac, dostane vyššiu sumu aj na svoju školskú jedáleň,“ vysvetlil.