Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nitra získala špeciálne kreslá pre onkologických pacientov

Na snímke vľavo primár rádioterapie a klinickej onkológie vo Fakultnej nemocnici Nitra Juraj Detvay. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nové zariadenie v celkovej hodnote 4452 eur sa podarilo získať vďaka projektu občianskeho združenia NitraOnko.

Nitra 16. marca (TASR) - Oddelenia rádioterapie a klinickej onkológie vo Fakultnej nemocnici Nitra môžu od dnešného dňa využívať dve špeciálne, elektricky ovládané a polohovateľné kreslá určené na aplikovanie intravenóznej chemoterapie pacientom. Nové zariadenie v celkovej hodnote 4452 eur sa podarilo získať vďaka projektu občianskeho združenia NitraOnko.

„V rámci našej činnosti a hľadania možností, ako nájsť finančné zdroje, sme spracovali a predložili už v poradí druhý projekt na Medzinárodný klub žien so sídlom v Bratislave. Ten bol schválený a dnes sa mohli špeciálne kreslá darovať nitrianskej nemocnici aj za prítomnosti Daniely Rozgoňovej, Zuzany Havlíkovej a Meeny Thiagaraj z Medzinárodného klubu žien, ktorý náš projekt financoval,“ uviedla Viera Melušová-Juricová zo združenia NitraOnko.

Podľa slov primára oddelenia rádioterapie a klinickej onkológie Juraja Detvaya je rozširovanie a zlepšovanie služieb pre pacientov veľmi dôležité. „Túto myšlienku podporuje aj fakt, že Nitriansky kraj štatisticky vykazuje jeden z najväčších výskytov onkologických ochorení v rámci Slovenka. Teší ma, že dnes môžeme dať do užívania dve vysoko špecializované polohovateľné kreslá, ktoré zlepšujú najmä komfort pacienta. A o to nám ide, aby sa pacient pri liečbe lepšie cítil. Okrem toho, samozrejme, dochádza aj k tomu, že sa zlepšuje práca našich pracovníkov, pretože vedia vďaka týmto kreslám lepšie manipulovať s pacientom,“ uviedol Detvay.

Ako pripomenul, okrem nových kresiel zlepšuje starostlivosť o onkologických pacientov v nitrianskej nemocnici aj špeciálna chladiaca čiapka, ktorú oddelenie pred časom získalo ako sponzorský dar z Veľkej Británie. „Túto čiapku sme zaviedli ako prví na Slovensku. Toto zariadenie bezplatne poskytujeme našim pacientkam s karcinómom prsníka, ktoré užívajú antracyklínové režimy. To sú režimy, pri ktorých vypadávajú vlasy. To, že pacientka má túto čiapku, neznamená, že jej nevypadnú vlasy, ale môžu jej nevypadnúť. Máme už niekoľko pacientov, ktorým počas podávania chemoterapie na našom pracovisku absolútne nevypadli vlasy,“ vysvetlil Detvay.