Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitra zriadi denný stacionár pre seniorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Zriadenie stacionára, ktorý bude pripravovať seniorov na ich budúci pobyt v niektorom zo ZSS, vychádza z potrieb reálneho života.

Nitra 29. marca (TASR) – Nitrianska radnica zriadi nový denný stacionár, ktorý bude fungovať v Zariadení sociálnych služieb (ZSS) na Jánskeho ulici. Ako informovala Zuzana Jančovičová z mestského úradu, kapacita stacionára bude päť miest. Cieľom tohto zariadenia bude príprava a adaptácia seniorov na ich budúci život v domovoch dôchodcov či iných pobytových ZSS. Mestská poslankyňa Anna Šmehilová si však myslí, že denný stacionár by mal poskytovať služby zamerané na presný opak, teda na zotrvanie seniorov čo najdlhšie v rodine a v ich prirodzenom prostredí. "Nemal by ich pripravovať na dlhodobý pobyt v zariadení sociálnych služieb. Stacionár s takýmto zámerom by sa nemal zakladať, pretože sa tým popiera zámer deinštitucionalizácie sociálnych služieb," skonštatovala.

Podľa Jančovičovej zriadenie stacionára, ktorý bude pripravovať seniorov na ich budúci pobyt v niektorom zo ZSS, vychádza z potrieb reálneho života. "Je to skutočnosť, s ktorou sa stretávame. Nie všetci klienti prichádzajú do pobytového zariadenia vyrovnaní s myšlienkou, že tam strávia zvyšok života. Často to nie je ich vôľa, ale rozhodnutie ich detí, prípadne krok vynútený na základe životných okolností. Prax nám ukazuje, že je naozaj potrebné tých ľudí adaptovať a pripraviť na pobyt v ZSS," uviedla Jančovičová.

Mesto okrem zriadenia denného stacionára pripravuje aj ďalšie zmeny v oblasti sociálnych služieb. Mierne sa v ZSS na Jánskeho ulici upraví počet lôžok tak, že sa presunie časť kapacít zo zariadenia pre seniorov do zariadenia opatrovateľskej služby. Podľa Jančovičovej je o túto službu väčší záujem, preto sa tu zvýši počet lôžok z 50 na 56. Okrem toho sa vymažú z registra sociálne služby s názvom Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci a Krízová pomoc poskytovaná prostredníctvom telekomunikačných technológií, pretože ich mesto momentálne neposkytuje.