Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nitrianski skalolezci si zasúťažia na Kalvárii, privítajú i nováčikov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na piatom ročníku Mammut climbing day si všetci záujemcovia budú môcť požičať horolezeckú výbavu zdarma.

Nitra 3. októbra (TASR) – Milovníci skalolezectva i nováčikovia, ktorí si chcú vyskúšať tento šport, sa stretnú v nedeľu 7. októbra na Kalvárii v Nitre. Piaty ročník Mammut climbing day – Kalvária cupu pripravil nitriansky Alpha sport Mammut, ktorý zároveň priamo na mieste všetkým záujemcom zdarma zapožičia potrebnú horolezeckú výbavu, sedacie úväzy, lezeckú obuv, prilby a lano. Návštevníci si pod odborným dohľadom budú môcť vyskúšať ľahkú lezeckú cestu. Sprievodnou aktivitou celodenného podujatia bude chôdza po lane (slackline).

Skúsení lezci budú súťažiť v kategóriách lezecký maratón a rýchlostné lezenie. V rámci maratónu sa súťažiaci pokúsia počas piatich hodín preliezť čo najviac ciest, v kategórii rýchlostné lezenie sa pokúsia o čo najrýchlejší prelez na vybraných cestách.

Kalvária je známou lezeckou lokalitou v Nitre, ktorá sa nachádza priamo v meste. Skala je kolmý až previsnutý vápenec tvorený krasovými kvapľami. Zahŕňa zhruba tridsiatku línií rôznej obtiažnosti. Cesty majú dĺžku do 18 metrov, zaistené sú kruhmi, nitmi či starými skobami.