Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitrianska galéria predstaví práce mladých umelcov a kurátorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom pravidelnej otvorenej výzvy Nitrianskej galérie je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia.

Nitra 20. februára (TASR) - Nitrianska galéria zrealizuje v tomto roku desať výstav vybraných z projektov, ktoré mladí kurátori a umelci podali v rámci otvorenej výzvy vyhlásenej ešte v roku 2017. Ako informovala galéria, mladí umelci a kurátori v nej dostali možnosť zorganizovať svoje vlastné výstavné projekty v priestoroch Bunker, Galéria mladých a Salón.

Cieľom pravidelnej otvorenej výzvy Nitrianskej galérie je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia. Najviac projektov, ktoré boli v rámci výzvy vybrané, sa zrealizuje v priestore Galérie mladých. Do konca roka tu bude päť výstav. Prvá, s názvom Po rádiu, bude otvorená už 22. februára. Českí autori Michal Cáb a Marek Hlaváč sa vo svojom projekte budú venovať médiu rádiového vysielania. V rámci ďalších výstav sa v Galérii mladých predstavia viacerí výtvarníci zo Slovenska, Česka, Nemecka, Holandska i Veľkej Británie.

Štyri projekty realizované v rámci otvorenej výzvy Nitrianskej galérie sa budú konať aj v priestore Bunker. Svoju tvorbu v nich predstavia študenti Ateliéru intermédií na Akadémii umení v Banskej Bystrici i umelci z Česka a Nemecka. Českí autori budú vystavovať aj v priestore Salón, kde bude v máji nainštalovaná výstava Synchrón u psychiatra, v ktorej sa bude prelínať výtvarná a poetická tvorba.