Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Nitrianska galéria začína s cyklusom prednášok o výtvarnom umení

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prednáškový cyklus vychádza z potreby predstaviť problematiku pojmov, východísk a tém, na základe ktorých možno preniknúť hlbšie k dielam súčasného umenia.

Nitra 30. marca (TASR) – Nitrianska galéria aj tento rok pripravuje cyklus prednášok, ktoré budú venované výtvarnému umeniu. V predchádzajúcich ročníkoch sa tento výchovný projekt zameriaval na mediálne umenie, politické a angažované umenie, sochu, inštaláciu, objekt, verejný priestor a fotografiu a jej premeny v čase. V tomto roku bude cyklus Prednášky o súčasnom výtvarnom umení venovaný architektúre.

Ako uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie, prednáškový cyklus vychádza z potreby predstaviť problematiku pojmov, východísk a tém, na základe ktorých možno preniknúť hlbšie k dielam súčasného umenia. "Zámerom je prebudiť záujem širokej verejnosti o súčasné umenie prostredníctvom prednášok a prezentácií teoretikov umenia a iných odborníkov v oblasti slovenského a svetového súčasného umenia. Projekt sa snaží riešiť problém akejsi neprístupnosti súčasného umenia pre bežného návštevníka galérie. Ponúka im získanie poznatkov o súčasnom umení, na základe ktorých preniknú hlbšie do danej problematiky," uviedla Vadelová.

Prednášky budú pozostávať z teoretickej časti, prezentácie obrazového či videomateriálu a z otvorenej diskusie v závere večera. Ako prvý sa v rámci cyklu predstaví 5. apríla Peter Sazalay s prednáškou na tému Moderné Slovensko, moderná architektúra a premeny Slovenska v 20. storočí. "Práve toto storočie bolo z hľadiska emancipácie našej krajiny a jej obyvateľov ako samostatného moderného štátu v rámci Európy nepochybne tým najzásadnejším obdobím. Krajina medzi Dunajom a Tatrami, jej mestá a obce sa za toto obdobie radikálne zmenila. Prednáška bude exkurzom do myslenia a práce tých najvýznamnejších postáv, ktoré od prvých rokov medzivojnového Československa až po vznik samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 formovali architektúru moderného Slovenska," priblížila tému prednášky Vadelová.