Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Nitrianska nemocnica spustila evidenciu na urgentnom úrazovom príjme

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Starostlivosť o pacientov s úrazmi je v nitrianskej nemocnici poskytovaná v priestoroch prízemia pavilónu chirurgických disciplín.

Nitra 1. februára (TASR) - Fakultná nemocnica v Nitre spustila od štvrtka novú evidenciu pacientov prichádzajúcich na röntgenové vyšetrenie na oddelenie rádiológie a pacientov prichádzajúcich na traumatologický urgent. Zriadením novej evidencie pacientov zareagovala na petíciu za zmenu organizácie urgentného úrazového príjmu vo fakultnej nemocnici. "Hľadali sme možnosti, kde a akým spôsobom zriadiť priestor na evidenciu a triedenie pacientov prichádzajúcich na vyšetrenie," informovalo vedenie nemocnice.

Evidencia pacientov bude dostupná denne od pondelka do nedele v čase od 7.00 do 19.00 h počas skúšobného mesiaca február s predpokladom predĺženia tohto času, uviedla nemocnica. Pre pacientov sú zriadené nové telefónne čísla. Evidencia pre rádiologické oddelenie funguje na čísle 037/6545741, evidencia pre traumatológiu je na čísle 037/6545742.

Petícia za zmenu organizácie urgentného úrazového príjmu v nitrianskej fakultnej nemocnici upozorňuje na dlhodobú neúnosnú situáciu na urgentnom úrazovom príjme, kde dlhé hodiny čakajú pacienti s čerstvými úrazmi s tými, ktorí chodia na kontroly, bez akéhokoľvek triedenia pacientov podľa ich stavu. Signatári petície požadujú, aby nemocnica na urgentnom úrazovom príjme vytvorila recepciu, na ktorej bude zabezpečená evidencia každého nového pacienta. Zároveň požadujú zrušiť akékoľvek kontroly na urgentnom úrazovom príjme.

Starostlivosť o pacientov s úrazmi je v nitrianskej nemocnici poskytovaná v priestoroch prízemia pavilónu chirurgických disciplín. V susedstve ambulancie je pre pacientov k dispozícii oddelenie rádiológie. Ambulancia podľa vyjadrenia nemocnice aktuálne rieši akútne stavy od bežných nezávažných poranení až po ťažké úrazy dovezené sanitkami a takisto musí vykonávať kontrolné vyšetrenia pacientov, pretože ortopedicko-traumatologická klinika nedisponuje priestormi, aby sa dali oddeliť akútni pacienti od kontrolných. Riešenie vidí vedenie nemocnice vo vybudovaní plnohodnotného urgentu 2. typu.