Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nitrianske Fórum mladých je pre mesto drahé, chce ho sťahovať

Jozef Weber Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nájom za priestory Fóra na ulici Fraňa Mojtu je príliš vysoký. Mesto sa tak obzerá po iných priestoroch. Do úvahy prichádza aj rekonštrukcia budovy bývalého kina Palace.

Nitra 23. októbra (TASR) – Fórum mladých, v ktorom mesto Nitra vytvorilo priestor pre aktivity mládeže, je príliš drahé a pri napätom rozpočte na budúci rok by mala radnica hľadať možnosti, ako náklady na jeho prevádzku znížiť. Myslia si to viacerí mestskí poslanci, ktorí zhodne tvrdia, že aktivity fóra sú užitočné, no mestskú pokladňu stoja príliš veľa peňazí. Fórum mladých sídli v prenajatých priestoroch na ulici Fraňa Mojtu. Súkromnému majiteľovi platí mesto ročné nájomné 59.790 eur. Spolu s nákladmi na energie vo výške 17.280 eur tak radnica zaplatí za priestor pre mládež každý rok spolu 77.070 eur.

„To nájomné je príliš drahé, nie je vhodné zostávať v podnájme, keď máme vlastné nevyužité priestory,“ skonštatovala mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková. Podľa poslanca Jozefa Webera mala byť činnosť Fóra mladých prehodnotená a mestský úrad mal zastupiteľstvu už dávno predložiť analýzu o jeho ďalšom fungovaní. „Ja som zato, aby Fórum mladých v Nitre pokračovalo, ale v čase, keď nám na mnohé potrebné aktivity napríklad v školstve alebo sociálnej oblasti nestačia peniaze, je potrebné vytvoriť tlak na to, aby činnosť fóra nezaťažovala príliš mestský rozpočet,“ myslí si mestská poslankyňa Marta Rácová.

V súčasných priestoroch na skúšku

Mesto otvorilo Fórum mladých po dlhých diskusiách v roku 2010. Jeho zriadenie bolo aj súčasťou volebného programu súčasného primátora Jozefa Dvonča. Podľa viceprimátora Štefana Štefeka si radnica najprv chcela odskúšať, či o takýto priestor bude záujem. „Myslím, že by bolo nerozumné investovať do nejakého priestoru povedzme 400.000 eur a nikto by nám tam nechodil. Odskúšali sme si, že Fórum mladých má v Nitre opodstatnenie,“ uviedol Štefek. Podľa jeho slov sa už vo vedení mesta diskutuje o hľadaní vlastného vhodného priestoru. „Máme veľa voľných budov. Predpokladám, že ešte minimálne rok bude Fórum mladých pôsobiť v tom priestore, kde je teraz. Potom, keď adaptujeme niektoré naše priestory na tento účel, môžeme Fórum mladých presťahovať,“ skonštatoval.

Mestská poslankyňa Anna Šmehilová si myslí, že radnica sa mala drahým nájomným zaoberať už oveľa skôr. „Mne je ľúto, že nad tým začína vedenie mesta takto vážne uvažovať až teraz, lebo to je problém, ktorý sa rieši už od vzniku Fóra mladých. I napriek tomu, že ja naozaj zastávam myšlienku Fóra mladých a aktivity, ktoré vykonávajú, sú chvályhodné, ale keď hovoríme o nájme, tak si myslím, že je príliš vysoké,“ povedala.

Podľa viceprimátora Jána Vanča by mohla na účely Fóra mladých slúžiť budova bývalého kina Palace. „Na Výbore mestskej časti Staré mesto sme o tomto probléme hovorili. Oprava a adaptácia budovy by odhadom stála okolo 590.000 eur. To znamená, že za nejaké osemročné obdobie by sa nám vrátilo to, čo by sme dali na nájomné,“ uviedol. Podľa Štefeka je ešte predčasné hovoriť o konkrétnej budove. „Dôležité bude umiestnenie Fóra mladých tak, aby tá lokalizácia vyhovovala mládeži, pre ktorú sú jeho aktivity určené,“ dodal.