Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Nitriansky hrad ponúkne prehliadky Diecézneho múzea i katedrály

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Program sa začne o 14. a potrvá do 22. hodiny.

Nitra 14. mája (TASR) - Komentované prehliadky Diecézneho múzea a Katedrály sv. Emeráma i výstupy na vežu ponúkne 18. mája podujatie Noc múzeí a galérií na Nitrianskom hrade. Ako informovali organizátori z neziskovej organizácie Castellum, program sa začne o 14. a potrvá do 22. hodiny.

Pre detských účastníkov je v Gotickej priekope pripravená Hradná pátračka, ktorá ponúkne riešenie rôznych úloh. Tie potom návštevníkov privedú k pokladu. Umenie v zlate - zlato v umení je zasa názov podujatia, na ktorom sa záujemcovia dozvedia, ako vznikala polychrómia vzácnych sôch v expozícii Betlehem v Diecéznom múzeu. "Techniku výtvarného spracovania predstaví samotná autorka, sestra Veronika Mária Orešková z Rodiny Panny Márie. Návštevníci uvidia aj praktickú ukážku zlátenia," uviedli organizátori.

Vo večerných hodinách sa bude v Gotickej priekope konať prednáška s názvom Cirkevná topografia mesta Nitra. "Jej témou je doposiaľ málo ozrejmená problematika lokalizácie niektorých sakrálnych stavieb nitrianskeho Dolného mesta, čo súvisí s vyhorením mestského archívu v rokoch 1553 a 1679 i s osmanskou okupáciou Nitry. Prednášajúci Peter Keresteš prezradí zaujímavosti o včasnostredovekých dejinách nitrianskeho privilegovaného Dolného mesta," doplnili organizátori.