Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Nitrianský kraj chce sprísniť kontrolu v dopravných podnikoch

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Uvedená suma je iba časťou celkovej hodnoty takzvaných strát vo verejnom záujme, ktoré kraj musí každoročne dopravným podnikom preplácať.

Nitra 7. júna (TASR) – Sumu 1,3 milióna eur posiela v týchto dňoch Nitriansky samosprávny kraj (NSK) na účty dopravcom, ktorí preň zabezpečujú výkony v prímestskej autobusovej doprave. Uvedená suma je iba časťou celkovej hodnoty takzvaných strát vo verejnom záujme, ktoré kraj musí každoročne dopravným podnikom preplácať. Ešte v januári krajskí poslanci schválili na tento účel celkovo 15 miliónov eur. Podľa predsedu NSK Milana Belicu tieto platby každoročne zaťažujú krajský rozpočet. Preto dal pokyn, aby kraj sprísnil kontrolu hospodárenia dopravcov. Ako však pripomenul, straty budú dopravné podniky vykazovať vždy, pretože zabezpečujú aj prepravu ľudí so zľavami či prevádzku liniek, ktoré nie sú vždy vyťažené.

„Je to, ako keď existujeme medzi dvoma kameňmi, ktoré nás melú. Na jednej strane je to požiadavka ľudí aj zo vzdialených a menších obcí, aby sa dostali na miesto pracoviska, čo nakoniec podporuje cez zamestnanosť aj ekonomický rast. Na druhej strane sú v mnohých prípadoch tie linky nevyťažené a spôsobujú stratu,“ vysvetlil.

Podľa Belicu kraj v súčasnosti nechystá žiadne rozsiahlejšie redukcie spojov v prímestskej doprave. Jedným z dôvodov sú aj obavy z ďalšieho zvyšovania nezamestnanosti. „Je to začarovaný kruh, pretože na jednej strane čím viac sa táto nezamestnanosť zvyšuje, tým menší počet cestujúcich chodí týmito linkami a prehlbujú vlastne stratu dopravcom. Ale len čo by sme ten nevyťažený spoj zastavili, tak zlikvidujeme zamestnanosť aj tým, ktorí ešte prácu majú a cestujú za ňou. Čiže je to skutočne veľmi komplexný problém a treba sa naň pozerať aj z hľadiska možného naštartovania rastu v budúcnosti,“ konštatoval Belica.

Prímestskú dopravu zabezpečujú pre NSK spoločnosť Veolia Transport Nitra a SAD Nové Zámky. Obaja dopravcovia najazdia na jednotlivých linkách v priebehu roka viac ako 10.300.000 kilometrov. Z toho 9.782.752 je tarifných kilometrov, 480.492 prístavných a odstavných kilometrov a 130.064 takzvaných technologických kilometrov. Obnovu vozidlového parku zabezpečujú dopravcovia v roku 2012 z vlastných zdrojov. Dodatky k zmluvám, ktoré na začiatku roka krajskí poslanci odsúhlasili, zaväzujú dopravné podniky aj k nákupu GPS prístrojov.