Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj kúpi pozemok pre školu, má vzdelávať ľudí pre Jaguar

Na snímke logo automobilky Jaguar. Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasná cena za celý pozemok je 18.784 eur, pričom podľa cenovej mapy a znaleckých posudkov by mohol stáť viac ako 19.000 eur.

Nitra 13. februára (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) odkúpi od podniku Plastika pozemok, ktorý je nevyhnutný na vybudovanie prístavby Strednej odbornej školy (SOŠ) polytechnickej, ktorá má vzdelávať pracovníkov pre automobilku Land Rover Jaguar. Škola pripravuje investíciu už dlhšiu dobu, výstavba sa však doteraz nemohla začať, pretože NSK ako zriaďovateľ SOŠ nemal vlastnícke práva k parcele s rozlohou približne 400 metrov štvorcových. „Táto kúpa je nevyhnutná pre realizáciu prístavby školy, pretože bez nej sa nedá vstúpiť na pozemok a nedali by sa položiť ani inžinierske siete,“ vysvetlil krajský poslanec Marián Radošovský.

Poslanci už o kúpe pozemkov od Plastiky rozhodovali. Cena sa im však zdala príliš vysoká a preto investíciu v hodnote okolo 20.000 eur neodsúhlasili. Celý projekt prístavby školy tak bol ohrozený. Podľa slov riaditeľky SOŠ Oľgy Hodálovej pritom ide o strategickú investíciu, ktorá podmieňuje ďalší rozvoj školy. Tá potrebuje zmodernizovať svoje dielne a odborné učebne a zároveň uspokojiť rastúci záujem žiakov o štúdium.

„Súčasná cena za celý pozemok je 18.784 eur, pričom podľa cenovej mapy a znaleckých posudkov by mohol stáť viac ako 19.000 eur. Preto sumu, za ktorú kraj túto parcelu kúpi, nie je možné považovať za nadsadenú. Treba si tiež uvedomiť, že takto pomôžeme zmodernizovať školu, ktorá nie je jalová a v ktorej neprebieha vzdelávanie v nejakých pseudoodboroch. Absolventi tejto školy nechodia na úrad práce, ale sa vedia v praxi úspešne presadiť a navyše prichádza automobilka Jaguar, ktorá bude nasávať ľudí z tejto školy, ale aj z iných,“ pripomenul Radošovský.

Ako pred časom uviedla riaditeľka školy, príprava prístavby je už v plnom prúde. Momentálne sa už dokončuje projektová dokumentácia a v rozpočte NSK sú už vyčlenené aj peniaze v celkovej výške 1.660.307 eur. „Spravili sme všetko, čo bolo v našich silách, teraz je to už na samosprávnom kraji. Treba dotiahnuť ešte niekoľko detailov a verím, že sa so stavebnými prácami začne čo najskôr,“ hovorí Hodálová. V novej prístavbe majú byť odborné učebne i dielne zamerané na strojárstvo, elektrotechniku a spracovanie plastov.