Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj podpíše spoluprácu s novozámockou fakultnou nemocnicou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chce s novozámockou nemocnicou spolupracovať na zlepšení zdravotníckej starostlivosti v odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria, cievna chirurgia i v komplexnej starostlivosti o spinálneho pacienta.

Nové Zámky 12. mája (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude užšie spolupracovať s Fakultnou nemocnicou (FN) v Nových Zámkoch. Kraj i nemocnica podpíšu aj spoločné memorandum o spolupráci. Podobný dokument podpíše NSK aj s FN v Nitre.

Ako sa v ňom uvádza, NSK chce s novozámockou nemocnicou spolupracovať na zlepšení zdravotníckej starostlivosti v odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria, cievna chirurgia i v komplexnej starostlivosti o spinálneho pacienta. Kraj bude FN podporovať aj pri snahe o jej preradenie do 3. úrovne v rámci optimalizácie siete nemocníc. Podporovať bude aj zriaďovanie ambulancií a zamestnávanie lekárov vo vybraných odboroch. Pomáhať bude aj pri vzdelávaní lekárov a sestier z iných krajín.

NSK bude pomáhať aj v aktivitách v oblasti klinického výskumu a inovačných aktivitách v oblasti komunitnej medicíny. "NSK bude novozámockú nemocnicu podporovať aj pri získavaní zdrojov na financovanie projektov, tiež v oblasti podpory preventívnych programov, zdravotnej výchovy, telemedicíny a inovačných procesov, pri integrácii zdravotnej starostlivosti i v aktivitách v oblasti onkologických ochorení, ochorení srdca a ciev, cievnych mozgových príhod a diabetes mellitus," uviedol Úrad NSK.

Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch bude v rámci spolupráce s NSK poskytovať priestory pre teoretické vyučovanie a odbornú prax pre študentov Strednej zdravotníckej školy v Nových Zámkoch, s ktorou bude zároveň zdieľať zdroje, učebné materiály, knižnice a technologické vybavenie určené na podporu efektívneho vzdelávania.