Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj podporí činnosť regionálnych rozvojových agentúr

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Zvýšenie rozpočtov agentúr už odsúhlasili aj krajskí poslanci. Medzi podporenými RRA je aj nedávno založená ôsma agentúra v Leviciach.

Nitra 19. júla (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zvýši financovanie regionálnych rozvojových agentúr (RRA). Kraj chce týmto krokom rozšíriť kapacity RRA tak, aby dokázali čo najúčinnejšie pomáhať obciam a mestám pri čerpaní financií z Európskej únie.

Ako uviedol Úrad NSK, sedem RRA doteraz dostávalo z krajského rozpočtu 58.100 eur, teda 8300 eur na jednu agentúru. "Nakoľko sa v krátkej dobe predpokladá začatie implementácie projektov z Operačného programu Slovensko a RRA majú byť zodpovedné za prípravu týchto projektov, je nevyhnutné túto ich činnosť v roku 2023 dofinancovať, a to sumou 130.193,02 eura," informoval úrad.

Zvýšenie rozpočtov agentúr už odsúhlasili aj krajskí poslanci. Medzi podporenými RRA je aj nedávno založená ôsma agentúra v Leviciach. "Finančné prostriedky budú použité na rozšírenie odborných kapacít v jednotlivých RRA. Cieľom je zabezpečiť dostupné poradenstvo pre regionálnu samosprávu priamo na území okresov. Starostovia a primátori tak budú môcť konzultovať oprávnenosť svojich investičných zámerov s odborníkmi v oblasti projektového riadenia," vysvetlil Úrad NSK.

Ako pripomenul, RRA v Nitrianskom kraji počas svojho pôsobenia spracovali viac ako 2000 projektov a 490 strategických dokumentov. Okrem toho zorganizovali približne 680 vzdelávacích seminárov.