Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj poskytne dotácie na obnovu kultúrnych pamiatok

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V tomto roku pôjdu dotácie najčastejšie na opravu sakrálnych pamiatok.

Nitra 28. marca (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podporí 27 projektov zameraných na obnovu kultúrnych pamiatok na území regiónu. Vo svojom rozpočte má na dotácie pre žiadateľov vyčlenených 40.000 eur. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana sa na kraj tento rok so žiadosťou o poskytnutie dotácie obrátilo 33 občianskych združení a ďalších inštitúcií.

„Podmienky stanovené všeobecne záväzným nariadením splnilo 27 žiadateľov, ktorí požiadali o poskytnutie dotácií v celkovej sume 82.960 eur,“ uviedol Guťan. Ako doplnil, NSK poskytuje dotáciu na obnovu kultúrnej pamiatky za predpokladu, že žiadateľ dá na obnovu aj vlastné finančné prostriedky minimálne vo výške 50 percent predpokladaných nákladov na príslušný kalendárny rok.

V tomto roku pôjdu dotácie z NSK najčastejšie na opravu sakrálnych pamiatok. Sú medzi nimi kostoly, sochy svätcov i kamaldulský Kláštor svätého Jozefa na Zobore v Nitre. Ďalšie projekty sú zamerané na obnovu kaštieľov i hradov. Dotácie získali aj žiadatelia, ktorí chcú opraviť vodné mlyny v Kolárove a v Horši, veternú studňu v Trávnici, ľudový dom v Šalove, strážnu vežu v Nitre, či rôzne pamätné miesta. Najvyššiu dotáciu v hodnote 3000 eur sa podarilo získať projektom na obnovu Hrušovského hradu a na konzerváciu ruín Zoborského kláštora.