Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj vyčlenil peniaze na opravy ciest v okrese Levice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Kraj sa dostal do časovej tiesne a rekonštrukciu ciest nestihol v stanovenom termíne.

Nitra 13. februára (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) opraví niekoľko kilometrov ciest II. a III. triedy v okrese Levice. Rozhodli o tom regionálni poslanci na svojom februárovom rokovaní. Ako sa uvádza v schválenom materiáli, kraj vyčlenil na túto investíciu sumu viac ako 1,6 milióna eur.

Pôvodne sa mali cesty opravovať z nenávratného príspevku z fondov Európskej únie v priebehu roka 2015. Situáciu však skomplikovalo verejné obstarávanie a elektronická aukcia, ktorú kraj ukončil ešte v roku 2014. Firmy, ktoré sa v rámci súťaže umiestnili na prvých troch priečkach, však buď nereagovali na výzvy NSK, aby predložili potrebné doklady, alebo nesplnili všetky podmienky. Vylúčení boli aj ďalší dvaja uchádzači, v poradí štvrtý a piaty. Celú dokumentáciu obstarávania napokon kontroloval Úrad pre verejné obstarávanie, čo celý proces ešte viac spomalilo.

Kraj sa dostal do časovej tiesne a rekonštrukciu ciest nestihol v stanovenom termíne. Preto sa vlani v decembri NSK musel peňazí z nenávratného finančného príspevku vzdať. Teraz poslanci rozhodli, že sa cesty v okrese Levice opravia z rozpočtu kraja. Z európskych fondov sa však v rámci projektu Opravy ciest II. a III. triedy podarilo NSK v priebehu minulého roka ukončiť stavebné práce na desiatkach kilometrov ciest v okresoch Topoľčany, Nové Zámky, Nitra a Komárno. V Topoľčianskom okrese modernizovali vyše 28 kilometrov ciest, v okrese Nitra opravili takmer 25 kilometrov ciest a v priebehu minulého leta zrekonštruovali aj cesty v okresoch Nové Zámky a Komárno.