Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Nízku hladinu vodnej nádrže Ružín nevnímajú vodohospodári dramaticky

Vyschnutá vodná nádrž Ružín Foto: TASR/František Iván

Najnižší stav vodnej hladiny na Ružíne zaznamenali 23. marca 1987.

Ružín 30. marca (TASR) – Extrémne nízku hladinu vodnej nádrže Ružín v okrese Košice – okolie nevnímajú vodohospodári dramaticky. „Na Ružíne v súčasnosti registrujeme zníženú hladinu. Z vodohospodárskeho hľadiska to však nepredstavuje problém, vodná nádrž Ružín spoľahlivo dodáva vodu svojim odberateľom. Príčinou nižšieho stavu je to, že voda zo snehu sa nedostala do nádrže, ale časť vsiakla do podložia a časť sa vyparila, respektíve sublimovala,“ uviedol pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Vo vodnej nádrži Ružín je dostatok vody

Dodal, že najnižší stav vodnej hladiny na Ružíne zaznamenali 23. marca 1987. Vtedy bola hladina 304,08 metra nad morom. „Dnešný stav je 315,83 metra nad morom. Minimálna prevádzková hladina je 298 metrov nad morom. Vo vodnej nádrži Ružín je dostatok vody, do minimálnej prevádzkovej hladiny je to takmer 18 metrov,“ doplnil Machava.



Starostka obce Malá Lodina Adriána Fečková vníma situáciu ako extrém. „Pred dvomi rokmi sme tu mali povodne, teraz je zase sucho. Nás sa však znížená hladina vodnej nádrže nijako nedotýka. Nie sme napojení na zdroj úžitkovej vody z Ružína,“ uviedla pre TASR. Doplnila, že zatiaľ nemala dôvod riešiť vzniknutú situáciu s vodohospodármi a ani rybári zatiaľ nehlásili mimoriadny stav.

Toxický odpad na dne nádrže

Podľa servera kosickespravy.sk chatári pri obci Jaklovce uvádzajú, že takýto stav si nepamätajú. Trápi ich aj špinavý nános na dne, ktorý odkryla voda. „Sú v ňom i toxické látky, ťažké kovy a ortuť. Práve teraz by bolo vhodné, nádrž vyčistiť,“ myslia si. Na dne priehrady sa teraz pohybujú miestni osadníci, ktorí tu zbierajú železo. „Odnesieme do zberných surovín a aspoň si pomôžeme a takto to i trochu vyčistíme,“ netajili sa Rómovia.

Tu bude player