Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

VIDEO: V slovenských Mykénach našli aj hlinený idol z doby bronzovej

Na snímke vedúci výskumu Ladislav Olexa ukazuje nájdený zachovalý hlinený hrniec z roku 1400 pred naším letopočtom. Nižná Myšľa, 3. augusta 2016. Foto: TASR – František Iván

Lokalita zvaná Várhegy o rozlohe približne desať hektárov zahŕňa významnú opevnenú osadu a pohrebisko.

Nižná Myšľa 3. augusta (TASR) – Archeológovia počas tohto leta pokračujú v odkrývaní náleziska z doby bronzovej pri obci Nižná Myšľa v okrese Košice - okolie. Lokalita zvaná Várhegy o rozlohe približne desať hektárov zahŕňa významnú opevnenú osadu a pohrebisko.

"Výskum sa aktuálne zameriava na časť opevnenej mladšej osady, ktorá je približne z roku 1400 rokov pred našim letopočtom. Táto osada bola vypálená a vyrabovaná. Podľa predchádzajúcich výskumných sezón vieme, že na mieste domov bolo staršie pohrebisko. Z neho máme preskúmaných už takmer 800 hrobov, čiže predpokladáme, že by sme mohli ešte tohto roku nejaké hroby odkryť," priblížil pre TASR vedúci výskumu Ladislav Olexa z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV).



Na mieste vypáleného zrubového príbytku z čias zániku osady odborníci v uplynulých dňoch našli zaujímavé predmety. Okrem zvyškov porozbíjaných nádob je to v celosti zachovaný hlinený hrniec a malý ženský idol - štylizovaná plastika z hliny zobrazujúca pravdepodobne dievčatko. "Je to náboženská záležitosť, doklad predkresťanských predstáv. Symbolický predmet zrejme slúžil pri nejakých obradoch," vysvetlil Olexa. Podľa indícií sa takéto hlinené sošky, ktorých sa na východe Slovenska z danej doby našlo už niekoľko, symbolicky obetovali, pretože mávajú odlomené ruky a hlavy.

Vykopávky by mali tento mesiac pokračovať aj na mieste predpokladaného objektu na spracovanie kovov. Podľa Olexu v ňom pôsobili kovolejári, ktorí spracovávali meď, bronz, aj zlato. "Ide o skutočne unikátny objekt v rámci celej strednej Európy s veľkou odozvou medzi odborníkmi i v zahraničí. Očakávame, že to bude taká malá odborná senzácia," konštatoval.

Košická pobočka AÚ SAV realizuje v tejto lokalite už 38. výskumnú sezónu. Začala v polovičke júla a potrvá do polovice septembra. V areáli náleziska tento rok bude pokračovať aj budovanie archeologického skanzenu, pribudnúť by mala vstupná brána s mostom v priestore staršej opevnenej osady. Súčasťou skanzenu sú už dve repliky drevených príbytkov z doby bronzovej a rekonštrukcia opevnenia. V dňoch 9. až 11. septembra sa opäť uskutoční podujatie pre verejnosť Návrat na Várhegy, ktoré priblíži výsledky archeologických výskumov s ukážkami rôznych remesiel spred tisícročí.

"Náš výskum ukazuje, že táto oblasť Európy nebola žiadnou perifériou, bola skutočne zapojená do európskeho kultúrneho, technologického, aj náboženského myslenia alebo civilizácie, ktorá bola v tom čase viac-menej rovnaká po celej Európe," konštatoval Olexa.



Na vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím stála pred zhruba 3500 rokmi opevnená osada, ktorá bola dôležitým mocenským centrom. V médiách sa táto lokalita neraz označuje podľa slávneho starogréckeho mesta ako "slovenské Mykény". Už od roku 1977 na tomto mieste realizuje AÚ SAV výskum pohrebiska a Východoslovenské múzeum (VSM) od roku 1988 výskum opevnenej osady.