Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NIŽNÝ SKÁLNIK: Rozhľadňa sa stala ďalšou atrakciou v regióne

Na snímke pohľad na rozhľadňu na Maginhrade z prednej strany 20. júna 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Práce pri výstavbe rozhľadne skomplikoval neprístupný terén.

Nižný Skálnik 20. júna (TASR) – Na otvorení turistickej rozhľadne na vrchu Maginhrad nad obcou Nižný Skálnik (okr. Rimavská Sobota), ktoré sa konalo dnes predpoludním, sa zúčastnilo približne 200 ľudí. Rozhľadňa s výškou 16,8 metra sa stala ďalšou atrakciou v regióne, ktorá môže pozdvihnúť cestovný ruch a podporiť rozvoj služieb.

"Verím, že tento projekt prinesie do našej doliny veľa turistov i návštevníkov a rozšíri jej dobré meno do celého Slovenska a aj do zahraničia," uviedla v úvode slávnostného otvorenia Oľga Maciaková, predsedníčka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont, ktorá výstavbu realizovala. Ako dodala, šlo o projekt nadnárodnej spolupráce s Českou republikou, ktorý prebiehal počas celého posledného roka.

"Pred samotnou výstavbou bolo potrebné vykonať záchranný archeologický výskum, keďže Maginhrad je archeologickou lokalitou a v 13. až 15. storočí sa tu nachádzal stredoveký hrad. Miesto bolo navyše husto zarastené lesom a najprv ho bolo nutné vyčistiť. Na tom sa podieľali desiatky dobrovoľníkov z celého regiónu, od Tisovca až po Rimavskú Sobotu," priblížila manažérka MAS Malohont Miroslava Vargová. Ako ďalej spomenula, rozhľadňa môže do tejto oblasti prilákať viac návštevníkov. "Tí do regiónu prinášajú finančné prostriedky a tie pomáhajú jeho rozvoju, aj keď si to nie všetci uvedomujeme," zdôraznila.



Práce pri výstavbe rozhľadne skomplikoval neprístupný terén. "Nebolo možné prísť priamo na miesto výstavby s technikou, preto boli využité technológie, ktoré sa využívajú v lesníctve, teda železný kôň a lesná lanovka. V závere, pri montáži rozhľadne, bol použitý vrtuľník, ktorý prepravil jej tri najväčšie diely priamo na kopec," povedal zhotoviteľ stavby Stanislav Bystriansky. Podľa jeho vyjadrenia však ešte viac ako neprístupný terén sťažilo robotníkom prácu počasie, hlavne časté dažde, ktoré rozmočili prístupové poľné a lesné cesty.

Na Maginhrade sa križujú turistické chodníky z Malých Teriakoviec, Nižného Skálnika, Horných Zahorian a Vyšnej Pokoradze. Okrem výstavby samotnej rozhľadne na ňom v rámci projektu pribudli aj lavičky a informačná tabuľa. Osadené boli tiež drevené sochy maginhradských rytierov, ktorí sa spomínajú v miestnej ľudovej povesti.

Ďalšou atrakciou, ktorá by mala pribudnúť v blízkom čase, je náučný chodník "Po stopách Maginhradu". Povedie z Vyšného Skálnika až priamo k rozhľadni a na 12 informačných tabuliach na ňom bude prerozprávaná báseň Báj Maginhradu, ktorej autorom je Ján Botto.