Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Národné lesnícke centrum spúšťa detský projekt Les ukrytý v knihe

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Každý rok je venovaný inej téme. Tohto roku lesní pedagógovia z NLC zvolili Tajomstvá lesa, plného neprebádaných skrýš a záhad.

Zvolen 29. marca (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene spúšťa na deň vtáctva (1. 4.) celoslovenský projekt Les ukrytý v knihe. Cieľom podujatia prepájajúceho knižnice, školy a lesných pedagógov po celej republike je zvýšiť čitateľskú a prírodovednú gramotnosť u detí. Ústrednou témou aktuálneho ročníka, ktorý bude prebiehať od 1. apríla do 22. mája, sú Tajomstvá lesa.

"Knižnice na celom Slovensku poskytujú počas trvania projektu priestor detským čitateľom a spolu s lesnými pedagógmi zo štátnych i neštátnych subjektov pripravujú rôzne aktivity. Počas nich si žiaci základných škôl čítajú príbehy o lese, získavajú poznatky o lesnom ekosystéme a dozvedia sa, ako vzniká kniha," približuje projekt NLC.

Každý rok je venovaný inej téme. Tohto roku lesní pedagógovia z NLC zvolili Tajomstvá lesa, plného neprebádaných skrýš a záhad. S tajomstvom lesa súvisia hádanky, ktoré budú školáci vytvárať v rámci sprievodnej aktivity projektu - v korešpondenčnej súťaži o naj lesnú knihu, v tomto prípade v podobe tvorby vlastnej lesnej hádanky.

Autori najoriginálnejších hádaniek budú ocenení spolu s najaktívnejšími knižnicami a naj lesným pedagógom na slávnostnom vyhodnotení projektu v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene 16. júna.

Celoslovenskú kampaň pripravilo NLC s podporou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a podniku Lesy SR.