Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Noc kostolov sa v piatok uskutoční na viac ako 180 miestach Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

V Bratislave zatiaľ pripravili Noc kostolov v piatich rímskokatolíckych, dvoch evanjelických kostoloch a v gréckokatolíckom katedrálnom chráme.

Bratislava 30. mája (TASR) - Zvonením zvonov sa v piatok 1. júna o 17.50 h začne na viac ako 180 miestach po celom Slovensku zaujímavé podujatie pre verejnosť - Noc kostolov.

Uskutoční sa síce po druhýkrát, ale prvý raz v takomto rozsahu. Zapájajú sa rímskokatolícke, gréckokatolícke a evanjelické kostoly. Záštitu nad podujatím prevzal trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák. Program v jednotlivých kostoloch bude trvať do polnoci.

V Bratislave zatiaľ pripravili Noc kostolov v piatich rímskokatolíckych, dvoch evanjelických kostoloch a v gréckokatolíckom katedrálnom chráme. V Kostole Panny Márie snežnej nad bratislavskou Kalváriou program rozdelili do troch blokov. V prvom ponúknu prednášku o histórii kostola spolu s prehliadkou. V druhej časti bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko priblíži históriu a súčasnosť Lurdskej jaskynky na Hlbokej ceste a v treťom bloku sa bude hovoriť o kostole ako symbole a návštevníkom premietnu film Kostol bez veže. Uskutoční sa aj organový koncert.

V Kostole sv. Cyrila a Metoda bude omša, koncert známeho zboru Céčkari, účastníkom priblížia rehoľu redemptoristov, ktorá kostol spravuje, ako aj spoločenstvo Calvary. V kapucínskom Kostole sv. Štefana Uhorského pripravili okrem iného dve výstavy - expozíciu starých bohoslužobných rúch a ornátov a výstavu mozaík z dielne brata Roberta Žilku. V záhrade pri františkánskom Kostole Zvestovania Pána zriadia Kláštornú kaviareň pod lipou. Pripravili aj vystúpenie františkánskej schóly, prednášku o histórii františkánov v Bratislave, nočnú moderovanú prehliadku kostola. V hudobnom programe vystúpia Tomáš Šelc a Hope Gospel Singers.

V gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa program začne svätou liturgiou o 17.00 h, po nej bude nasledovať malá večiereň. O 19.00 h sa uskutoční prezentácia chrámu a o 20.00 h prednáška o ikonách.

Bohatý program pripravili aj v hlavnom chráme Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR, v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave - Krasňanoch. Návštevníci si tam budú môcť pozrieť okrem iného monumentálnu mozaikovú výzdobu od autora Marka Ivana Rupnika, ktorá je na Slovensku unikátnym dielom. Premietnu aj dokumentárny film o tomto diele a jej autorovi, ako aj ďalšie filmy, napríklad dokument o pôsobení slovenského kaplána medzi vojakmi v Afganistane a ďalšie. O 18.00 h sa uskutoční pontifikálna sv. omša, ktorú bude celebrovať vojenský ordinár biskup František Rábek. Chýbať nebudú prezentácie činnosti policajných, hasičských či väzenských kaplánov a väzenských dobrovoľníkov. Účinkovať bude Kvarteto dychovej hudby, zaspieva Detský spevácky zbor pri Katedrále sv. Šebastiána.

Koncerty, prednášky, prehliadky chrámov a na viacerých miestach aj ich veží a krýpt, premietanie filmov a iné zaujímavosti pripravili kostoly v Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove a na mnohých ďalších miestach vrátane gréckokatolíckych a evanjelických chrámov.