Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nocľaháreň v Rimavskej Sobote je využívaná málo

Ilustračná snímka Foto: TASR

Nocľaháreň pre ľudí bez prístrešia tvoria dve budovy, ktoré sú rozčlenené na priestory pre mužov a pre ženy.

Rimavská Sobota 1. marca (TASR) – Nocľaháreň pre ľudí bez prístrešia na Hviezdoslavovej ulici v Rimavskej Sobote je klientmi málo využívaná. Na túto skutočnosť upozornil na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanec Ivan Hazucha.

„Je dobré, že mesto má takéto zariadenie, je však smutné, že záujem klientov o túto službu poklesol. Priemerne päť klientov z celkovej kapacity 17 ľudí je dosť málo,“ podotkol poslanec. Zároveň považuje za škodu, že mesto pre nenaplňovanie kapacity nocľahárne musí každoročne vracať časť dotácie, ktorú na jej prevádzku čerpá od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Podľa slov Angely Kecskemétyovej, vedúcej oddelenia sociálnych vecí Mestského úradu Rimavská Sobota, plánujú v súvislosti s nocľahárňou pre budúcu zimnú sezónu zmenu, ktorá by umožnila jej intenzívnejšie využívanie. „Uvažujeme zriadiť miestnosť, kde by sa ľudia mohli zohriať aj počas dňa. Buď to budeme riešiť v spolupráci s aktivačnými pracovníkmi, ktorí by na klientov dohliadli, alebo uvidíme, či budeme mať v rozpočte prostriedky na mzdy pre službukonajúcich zamestnancov,“ konkretizovala.

Nocľaháreň pre ľudí bez prístrešia tvoria dve budovy, ktoré sú rozčlenené na priestory pre mužov a pre ženy. Mužská časť má kapacitu 13 osôb a ženská štyri osoby. Mesto toto zariadenie prevádzkuje každoročne od októbra do apríla, pričom priestory sa otvárajú o 19.00 h a záujemcovia o prespanie musia prísť najneskôr do 21.00 h. Budovu musia opustiť ráno do 7.00 h.