Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Nočné prehliadky hradu Strečno vyvrcholia stretnutím s Bátoričkou

Zahájenie tohtoročnej sezóny na hrade Strečno Foto: TASR

Séria tohtoročných letných nočných prehliadok hradu Strečno vyvrcholí v piatok 24. augusta.

Strečno 15. augusta (TASR) – Séria tohtoročných letných nočných prehliadok hradu Strečno vyvrcholí v piatok 24. augusta. Ústrednou postavou napínavého podujatia s príznačným názvom Duchovia, elfovia, strečniansky des bude krvavými legendami opradená čachtická grófka Alžbeta Bátoriová.

„Pravidelní návštevníci nočných prehliadok vedia, že strečnianske desy sú najmä o zábave. Radi sa zapájajú do našich divadelných predstavení, hoci spočiatku sa mnohí ostýchali stať sa na chvíľku jedným z účinkujúcich,“ uviedla členka žilinskej divadelno-improvizačnej skupiny Kapor na scéne Michaela Pastorková.

Hlavná scénka bude o tom, ako si Bátorička prenajala hrad Strečno od Žofie Bosniakovej. Spestrením spomínanej nočnej prehliadky bude podľa Adriany Brziakovej z organizátorského Považského múzea v Žiline známa filmová rodina Adamsovcov či upíria sága, ale napríklad aj mobilná hvezdáreň.

„V prípade priaznivého počasia sa bude dať pozorovať mesiac, nerovnosti jeho povrchu; moria, pohoria, zálivy, krátery, ale aj jednotlivé hviezdne sústavy. Verím, že záujemcovia uvidia aj prelet orbitálneho komplexu ISS a mnohé ďalšie umelé družice Zeme,“ vysvetlil riaditeľ Považskej hvezdárne v Žiline Miroslav Znášik.