Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nosiči batožín v Bratislave si touto službou verejnosti znižujú dlhy

Ilustračné foto Foto: TASR

Vybraní predajcovia časopisu Nota bene touto bezplatnou službou pomáhajú najmä ženám a starším cestujúcim.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Občianske združenie (OZ) Proti prúdu na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave rok realizuje projekt pre ľudí bez domova Nosiči batožín - Nota bene. Vybraní predajcovia časopisu Nota bene touto bezplatnou službou pomáhajú najmä ženám a starším cestujúcim s batožinou po schodoch. Takto tých, ktorí potrebujú pomoc, zamestnáva OZ, aby pomáhali iným.

"Odľahčujeme cestujúcich od batožiny, ale aj ľudí bez domova od bremena splácať exekučné zrážky a dlhy. Ak si mesačne ušetria 50 eur, rovnakú sumu im pridáme. Títo ľudia sú výnimoční, napriek chybám v sociálnom systéme. Majú veľmi ťažkú životnú situáciu, aby si mohli pokryť základné životné potreby. V Bratislave je navyše drahé bývanie a ťažký prístup k práci," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v prezidentskom salóniku Hlavnej železničnej stanice v Bratislave Peter Kadlečík z OZ.

Aj podľa Niny Beňovej z OZ na Slovensku chýbajú systémové opatrenia a nedostatky v legislatíve oberajú aj aktívnych ľudí bez domova o šancu získať stabilný a dôstojný domov. Navrhuje, že bezdomovectvo treba riešiť komplexne. To sa týka bývania, sociálnych služieb, zdravotnej starostlivosti, zamestnania, prístupu k hmotnému zabezpečeniu a právam.

"Nestačí len ich snaha, treba zmeny v legislatíve. Za rok naša organizácia spolu s nosičmi vložila do systému viac ako 16.000 eur v podobe zaplatených odvodov či dlhov, napriek tomu nemajú nárok na zdravotnú starostlivosť. Všetci nosiči sú zaradení do programu oddlžovania. Na začiatku sme pracovali iba so siedmimi. S desiatimi sme pracovali počas celého trvania projektu. Za rok sa podarilo ich dlh znížiť o 75.500 eur," uviedla Nina Beňová.

Nosiči majú stále dlhy v tisíckach eur. Mnohé z nich vznikli nezmyselným navyšovaním dlhu na zdravotnom poistení, pretože pre človeka bez domova je komplikované hlásiť sa na úrade práce v mieste trvalého bydliska. Veľkú časť predstavujú aj úroky a exekučné trovy. Po týchto zrážkach im zo mzdy ostane asi 150 eur, čo je na hranici prežitia. Nosiči pracujú na polovičný úväzok od 9. do 13. hodiny v pondelok až piatok. Denne odnesú okolo 300 kusov batožín. Potom si privyrábajú predajom časopisu Nota bene.

Jozef pracuje ako nosič od začiatku - 8. decembra 2014. Je medzi ľuďmi, oblečený v uniforme a ako na tlačovej besede potvrdil, táto práca sa mu páči. Chcel by sa normálne zamestnať, ale dlhy mu to neumožňujú. Aj nosič Laco je vďačný za túto prácu. Za rok si znížil dlh o 1250 eur. "Rozhodol som sa vstúpiť do osobného bankrotu za pomoci OZ Proti prúdu a advokátov z Nadácie Pontis, ktorí nám bezplatne pomáhajú s oddlžovaním," prezradil Laco.

Tento projekt nosičov batožín je výnimočný a získal ocenenia v zahraničí. Medzinárodná sieť pouličných časopisov INSP (International 3 network of streetpapers) ho označila za najlepší mimočasopisový projekt pre ľudí bez domova v roku 2015. Vo Viedni získal druhú cenu v súťaži SozialMarie 2015 spomedzi 300 prihlásených projektov z celej Európy.

OZ realizuje projekt s finančnou podporou do 31.12.2015 v rámci Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom, ktorý spravuje Nadácia Ekopolis, Nadácia pre deti Slovenska a Socia – nadácia na podporu sociálnych zmien. Podporuje ho aj Bratislavský samosprávny kraj, mesto Bratislava a Vysoká školy sv. Alžbety v Bratislave. Nefinančnými partnermi projektu sú Železnice SR, Železničná spoločnosť Slovensko, Meton Slovakia, reklamná agentúra Made by Vaculík a Advokáti Pro Bono Nadácie Pontis.

"Keďže nám končí projekt, musíme si hľadať nových podporovateľov," dodala Nina Beňová.