Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banskobystričania si zvolili za nového primátora Jána Noska

Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko (vľavo) s manželkou počas stretnutia so svojimi priaznivcami po informácii, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal víťazom Volieb do orgánov samosprávy obcí v Banskej Bystrici krátko po polnoci 16. novembra 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

V komunálnych voľbách bola Banská Bystrica rekordérom v počte kandidátov na primátora. O tento post sa uchádzalo až 15 ľudí. Až na jedného sa nedostali ani len do mestského zastupiteľstva.

Banská Bystrica 16. novembra (TASR) – V tohtoročných komunálnych voľbách bolo krajské mesto Banská Bystrica rekordérom v počte kandidátov na primátora. O tento post sa uchádzalo až 15 ľudí. Až na jedného z nich sa nedostali ani len do mestského zastupiteľstva (MsZ).

Banskobystričania si za nového primátora jednoznačne zvolili riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice Jána Noska, ktorý získal 46,08 percenta, čo nebolo prekvapením, keďže ho favorizovali i miestne prieskumy. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Súčasný primátor Peter Gogola, ktorý išiel do volieb takisto ako nezávislý, získal o vyše polovicu hlasov menej - 20,10 percenta. Ani jeden z nich nekandidoval do MsZ. Na treťom mieste skončil ďalší nezávislý kandidát a mestský poslanec Pavol Bielik so ziskom 10,67 percenta. Ten sa aspoň dostal do mestského parlamentu. Poslancom mesta je už 26 rokov.

Ostatní kandidáti na primátora u Banskobystričanov prepadli. Nezvolili ich ani len do "malého" parlamentu, kam väčšina z nich kandidovala. Riaditeľ a podnikateľ v oblasti autodopravy Ľubomír Hadvičák (TIP) dosiahol v primátorských voľbách štyri percentá, podnikateľ v oblasti výstavby a správy nehnuteľností Miroslav Ivan (SaS) len necelé štyri percentá, stavebný inžinier a bývalý komunálny politik Peter Lačný (KDH, NOVA) získal iba niečo málo cez tri percentá, vysokoškolský pedagóg a právnik Marian Korytiak (Sieť) 2,63 percenta, generálny riaditeľ Kúpele Brusno Štefan Hrčka (NEKA) 2,31 percenta, manažérka Janka Slaná (NEKA) dve percentá, advokát Peter Múkera (DOST) 1,42 percenta a režisér, scénarista a manažér Igor Šimeg (NEKA) 1,37 percenta. Ani len jedno percento nedosiahli mediátor a bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka (NEKA), podnikateľ Pavel Čupka (HZDS), znalec-lesníctvo Jozef Sásik (SĽS) a dôchodkyňa Jarmila Virostková (NEKA).

Účasť voličov v meste Banská Bystrica dosiahla 32,55 percenta, čo je menej ako v posledných komunálnych voľbách. V obvode, respektíve v okrese Banská Bystrica 40,91 percenta.