Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Chata na Vojšíne, ktorú chcelo mesto predať, v noci zhorela

Ilustračná snímka Foto: DHZO Oravská Poruba

Podľa vyjadrenia hasičov bol na vrchu Vojšín prítomný aj zisťovateľ príčin požiarov. Primátor predpokladá, že sa chata nevznietila sama.

Nová Baňa 20. februára (TASR) - V Novej Bani zhorela počas uplynulej noci chata na Vojšíne, ktorú miestna samospráva plánovala tento rok ponúknuť na predaj. Príčina požiaru roky chátrajúceho a nevyužívaného objektu je zatiaľ neznáma.

"Ja som sa to dozvedel dnes ráno, keď som prišiel do práce. Bol som sa tam pozrieť, chata je komplet zhorená, pretože bola celá drevená," priblížil primátor Ján Havran s tým, že po uhasení budú musieť odstrániť zvyšky budovy, ktoré na mieste ostali.

Podľa vyjadrenia hasičov bol na vrchu Vojšín prítomný aj zisťovateľ príčin požiarov. Primátor predpokladá, že sa chata nevznietila sama. "Nebola tam v tom čase ani elektrina, takže zrejme to bude nejaký vonkajší dôvod. Snáď sa to dozvieme od vyšetrovateľa," poznamenal.

Chata na Vojšíne kedysi slúžila ako turistická a v minulosti bola spätá aj s lyžiarskym vlekom, ktorý sa tu v nachádzal. Ten však roky nefunguje. Podľa Havrana bola bez vody, kanalizácie aj elektriny. "Chata bola istý čas v správe centra voľného času, ktoré ju sporadicky využívalo, avšak bola v havarijnom stave. Približne pred piatimi rokmi sme si ju zobrali späť a plánovali sme ju predať," vysvetlil Havran.

Chatu podľa jeho slov v minulosti opakovane zabezpečovali, aby sa dovnútra nikto nedostal, pretože sa vyskytli problémy s vlámaním do nej. "Je na dosť odľahlom mieste, kde sa ťažko na nejakej dennej báze kontroluje," dodal primátor. Požiar chaty, na ktorú si mnohí miestni pamätajú najmä z minulosti, ho mrzí. Nad výstavbou novej však neuvažujú.

Škoda, ktorá požiarom vznikla, bola podľa Havrana vyčíslená na 70.000 eur. Približne na takúto sumu bola chata podľa primátora aj poistená.