Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Regióny

Nová cesta spojila Veľký Horeš a maďarskú obec Nagyrozvágy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Na utorkovej slávnosti na hraniciach sa zúčastnil aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Veľký Horeš 26. septembra (TASR) – Novú cestnú komunikáciu medzi obcami Veľký Horeš v Trebišovskom okrese a Nagyrozvágy v Maďarsku v utorok slávnostne odovzdali do užívania. Výstavbu cesty medzi susednými obcami realizovali v rámci cezhraničného projektu z eurofondov.

Stavba na slovenskej strane sa nachádza v intraviláne a extraviláne obce Veľký Horeš. Okrem výstavby samotnej spojnice medzi obcou a štátnou hranicou v dĺžke 2,3 kilometra došlo aj k rekonštrukcii miestnej komunikácie na Rozvágyskej ulici v dĺžke 521 metrov vrátane chodníkov.

Obe susedné obce do konca druhej svetovej vojny spájala spevnená cesta. Až doposiaľ museli ich obyvatelia prechádzať 21-kilometrovou obchádzkou k najbližšiemu hraničnému priechodu. "Znovuvybudovaním tejto cesty došlo k zlepšeniu dostupnosti a skráteniu vzdialenosti medzi obcami na približne štyri kilometre. Od nového cestného spojenia očakávame zintenzívnenie cezhraničnej spolupráce medzi oboma obcami a zvýšenie kvality života miestnych občanov," uviedol starosta Veľkého Horeša Zoltán Pál.

Projekt cez program spolupráce Interreg V-A SR – Maďarsko začali realizovať začiatkom roku 2020 a trval 45 mesiacov. Celkový rozpočet obce Veľký Horeš bol v sume 1,75 milióna eur, spolufinancovanie bolo na úrovni piatich percent.

Ako informovala obec, realizácia projektu je súčasťou Teritoriálneho akčného plánu (TAP) v rámci slovensko-maďarského pohraničia, ktorého cieľom je vytvorenie 13 pracovných miest. Účelom je oživenie pestovania a spracovania konope, ktoré malo v danej lokalite bohatú tradíciu.

Výstavba cestného prepojenia je súčasťou medzištátnej dohody medzi vládami SR a Maďarska o dopravnom charaktere ciest prechádzajúcich cez spoločnú štátnu hranicu z roku 2012.

Na utorkovej slávnosti na hraniciach sa zúčastnil aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.