Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Fašiangová obecná zabíjačka sa v Novej Dedine stáva tradíciou

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Martin Palkovič

Aj v regióne Tekov, v ktorom sa obec nachádza, patrí k fašiangom zabíjačka a podávanie tradičných zabíjačkových špecialít.

Nová Dedina 18. februára (TASR) - Čas veselíc či oslavy prechodu zimného obdobia na jarné privítali aj v čilejkárskej obci Nová Dedina v okrese Levice, kde sa v miestnom kultúrnom dome konal druhý ročník fašiangovej obecnej zabíjačky.

"Organizácia slávnosti bola pod taktovkou miestneho poľovníckeho združenia za výraznej pomoci seniorov z obce. Miestni poľovníci sa postarali aj o hostinu a špeciality, ktoré sa na podujatí ponúkali. Všetko je to prispôsobené tomu, ako to voľakedy bolo na dedine a ako takéto akcie pripravovali naši rodičia," vyjadril sa starosta obce Pavol Novák.



K fašiangom aj v regióne Tekov, v ktorom sa obec Nová Dedina nachádza, patrí zabíjačka a podávanie tradičných zabíjačkových špecialít ako kapustnica, klobáska, hurky, zabíjačková kaša, pečené mäso, cigánska či varené víno. Na podujatí nechýbalo ani kultúrne vystúpenie, v rámci ktorého sa predstavila domáca skupina Radosť a neustále sa usmievajúca a pozitívnu energiu rozdávajúca speváčka Gizka Oňová.

Podľa slov Nováka si mnohí z nás ani nepamätáme, že sa v našich domoch chovali ošípané a v čase fašiangov sa robili zabíjačky. "My sa snažíme tieto tradície upevňovať a obnovovať, aby sme to ukázali aj mladším generáciám. Domácimi špecialitami, ktoré nepatria medzi zabíjačkové, sú naše vychýrené novodedinské vínko a výborná domáca pálenka," ukončil s tým, že najväčším kultúrno-spoločenským podujatím v obci počas roka je čilejkársky jarmok, ktorý býva poslednú augustovú sobotu.