Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nová investícia ružomberských papierní môže vyriešiť dopravu v regióne

Foto: TASR

Podľa slov predsedu Správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondreja Mateja bez tejto investície hrozí, že plánované prepojenie medzi severom a juhom Slovenska Ružomberok obíde.

Ružomberok 2. decembra (TASR) - Investícia do rozšírenia výrobných kapacít v ružomberskom celulózovo-papierenskom podniku Mondi SCP bude podľa predsedu Správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondreja Mateja prínosom nielen vo forme nových pracovných príležitostí, ale môže pomôcť vyriešiť aj zložitú dopravnú situáciu v meste.

"Práve objem a význam strategickej investície môže nepriamo vytvoriť tlak na kompetentných, aby s výstavbou infraštruktúry nepoľavovali," uviedol Matej. Projekt podľa neho urýchli dostavbu problematického úseku D1 medzi Hubovou a Ivachnovou a takisto má napomôcť urýchleniu prípravy a výstavby rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice popod Donovaly s napojením na D1 pri Ružomberku. Ako ďalej upozornil, bez tejto investície hrozí, že plánované prepojenie medzi severom a juhom Slovenska Ružomberok obíde.

Skupina Mondi schválila novú investíciu vo výške 310 miliónov eur na zabezpečenie stroja na výrobu nového produktu - kartónu s bielym povrchom s produkciou 300.000 ton ročne vo februári tohto roku. Po spustení nového stroja do prevádzky by mala stúpnuť výroba v papierňach približne o polovicu. Modernizácia celulózky podlieha získaniu daňových stimulov od Európskej komisie a získaniu potrebných povolení. V októbri predložila spoločnosť svoj projekt na Ministerstvo životného prostredia SR.