Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nová stratégia Košického kraja má podporiť výskum a inovácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Jej ambíciou je usmerniť a podporiť inovačných a výskumných partnerov v kraji pri posilnení výskumnej excelentnosti a inovačnej výkonnosti.

Košice 26. februára (TASR) – Regionálnu inovačnú stratégiu (RIS) Košického kraja 2016+ schválilo tento týždeň Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Jej ambíciou je usmerniť a podporiť inovačných a výskumných partnerov v kraji pri posilnení výskumnej excelentnosti a inovačnej výkonnosti.

"Je to o tom, čo by sme odporúčali do jednotlivých území, jednotlivým regiónom, mestám, miestnej samospráve, aj cez veľký krajský územný plán, ale aj cez jednotlivé oblasti vo vzťahu k vysokým školám, akadémii vied či tretiemu sektoru," uviedol pre TASR predseda KSK Zdenko Trebuľa. Poukázal však pritom aj na limitované možnosti samosprávnych krajov v tomto smere. "Budem veľmi rád, ak určité kompetencie prejdú na regióny, na kraje, a skutočne tie kraje možno raz budú plniť funkciu motorov procesov aj v oblasti inovácií," dodal.

Príležitosti pre investície do výskumu, vývoja a inovácií v Košickom kraji sú podľa dokumentu najmä v automobilovom priemysle a dodávateľskom sektore, elektrotechnike a elektronike, informačno-komunikačných technológiách, vývoji softvérov, energetike a obnoviteľných zdrojoch energie, v oblasti nových a ľahkých materiálov, ako aj medicínskych technológiách a v zdravotnej starostlivosti.

Stratégia konštatuje, že v kraji sú zastúpené organizácie verejnej správy, univerzitného a akademického prostredia, ako i súkromné výskumné ústavy a samotné inovatívne firmy, ktoré pri riadenej synergii vytvárajú dobré základy pre vznik a rozvoj inovačného ekosystému európskeho významu. Koordinačnú funkciu pri zabezpečení synergie medzi nimi musí podľa dokumentu zohrať samosprávny kraj. K tomu má v tomto roku splniť niekoľko úloh.

Vzniknúť má trojúrovňová štruktúra implementácie RIS 2016+ zložená z Inovačnej rady Košického kraja s funkciou riadiacej zložky, ďalej realizačného tímu a tzv. RIS spravodajcov – spolupracujúcich expertov v partnerských organizáciách, ktorí budú koordinovať aktivity týkajúce sa napĺňania cieľov stratégie. KSK má taktiež vytvárať podmienky pre zvyšovanie kvality ľudských zdrojov v oblasti technologickej a inovačnej výkonnosti ekonomiky. Pomôcť má aj prevádzka webstránky RIS 2016+ vrátane regionálneho inovačného portálu.

Prvú Regionálnu inovačnú stratégiu schválilo krajské zastupiteľstvo ešte v roku 2008, v období do roku 2015 podľa aktuálneho materiálu síce prispela k rozvoju inovačného ekosystému, ale nestala sa zjednocujúcim prvkom inovačného rozvoja v kraji. Prvoradou úlohou RIS 2016+ tak má byť odstrániť tento nedostatok.

V roku 2014 pracovalo v Košickom kraji 3927 zamestnancov výskumu a vývoja. Najväčší podiel investícií do výskumu a vývoja bol pritom orientovaný na technické, prírodné a lekárske vedy.