Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nová väčšina v Nitrianskom kraji nepôjde do koalície so Smerom-SD

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem Nitrianskeho kraja Nová väčšina už odmietla spoluprácu so Smerom-SD aj v Banskobystrickom kraji.

Nitra 6. februára (TASR) – Hnutie Nová väčšina odmietla spoluprácu so Smerom-SD vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Rozhodli o tom delegáti krajského snemu v utorok 5. februára. Zároveň sa zaviazali vyvolať rokovania so všetkými stredo-pravicovými stranami.

"Odmietame koaličnú spoluprácu so stranou Smer-SD, zároveň sme pripravení na koaličnú spoluprácu so stredo-pravicovými stranami a spoločný postup v tohtoročných regionálnych voľbách. Nová väčšina v Nitrianskom kraji ponúkne kandidátov na poslancov zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorí budú zárukou pozitívnej zmeny v rozvoji v tomto regióne," konštatuje sa v uznesení krajského snemu Novej väčšiny v Nitre.

Jeho účastníci sa tiež zaviazali presadzovať rovnomerný rozvoj všetkých okresov a odmietli akékoľvek delenie obyvateľov regiónu. "Hnutie Nová väčšina odmieta delenie Nitrianskeho kraja na národnostnom princípe, ako je tomu už viac volebných období. Naším cieľom je pokojné spolunažívanie všetkých obyvateľov. Budeme presadzovať rovnomerný rozvoj všetkých okresov nášho kraja, nezávisle od ich veľkosti či národnostného zloženia, čo sa doteraz nedialo," uvádza sa vo vyhlásení nitrianskeho krajského snemu Novej väčšiny.

Na rokovaní sa zúčastnil aj predseda hnutia Daniel Lipšic, podľa ktorého chce Nová väčšina priniesť do politiky nový vietor. "Dôkazom je aj rozhodnutie nitrianskeho snemu, ktoré je pre tento kraj po dlhých rokoch prelomové," skonštatoval. Ako dodal, stratégia vo voľbách do VÚC je plne v kompetencii krajských organizácií Novej väčšiny. V najbližších týždňoch sa budú konať snemy aj v ostatných krajoch.

Okrem Nitrianskeho kraja Nová väčšina už odmietla spoluprácu so Smerom-SD aj v Banskobystrickom kraji.