Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nováky chcú do nakladnia s odpadmi investovať viac ako 540.000 eur

Na ilustračnej snímke je vozidlo s pevným odpadom v zbernom dvore. FOTO TASR - Štefan Puškáš Foto: TASR -Štefan Puškáš

Samospráva požiada o financie na zakúpenie traktora, rezacieho a zmiešavacieho zariadenia na pripojenie traktora, štiepkovača a prekopávača kompostu, auta na zvoz bioodpadu, nádob a kontajnerov.

Nováky 2. mája (TASR) - Realizáciu projektu, ktorý sa týka zintenzívnenia triedeného zberu a zhodnotenia biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), má v pláne samospráva Novák (okres Prievidza). Na investíciu v predpokladanej hodnote viac ako 540.000 eur bude žiadať prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) na tento účel schválili novácki mestskí poslanci na svojom rokovaní uplynulý týždeň (26.4.).

Samospráva bude podľa prednostu Mestského úradu v Novákoch Milana Oršulu žiadať financie na zakúpenie strojného vybavenia, pričom pôjde konkrétne o traktor, rezacie a zmiešavacie zariadenie na pripojenie traktora, štiepkovač a prekopávač kompostu a auto na zvoz bioodpadu, tiež na nákup 1100-litrových a 240-litrových nádob, troch veľkoobjemových kontajnerov a váhového systému.

Novácka radnica chce investíciu financovať z výzvy, ktorá je zameraná na zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu, tiež podporu predchádzania vzniku odpadov. Celkové oprávnené výdavky na projekt odhadla na 542.081,28 eura, na financovaní by sa mala podieľať sumou vo výške 27.104,06 eura.

Projekt, ako ozrejmil Oršula, zefektívni nakladanie s BRO, zámerom radnice je vrátiť späť tento odpad do mesta, a to už zrecyklovaný a vhodný pre výsadbu zelene a rekultiváciu pôdneho fondu na území mesta. "Už v minulom roku prebehli workshopy v rámci pilotného projektu, ktorý mesto pripravilo pre žiakov základnej školy, ako i členov záhradkárskej organizácie. Vyčlenili sme tiež 2000 eur na zakúpenie kompostérov, 23 sme umiestnili v jednej zo záhradkárskych osád, ďalšie dva v základnej škole a jeden pri bytovom dome," dodal.