Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nováky fungujú od začiatku roka v rozpočtovom provizóriu

Zastupiteľstvu sa nepodarilo schváliť rozpočet na dvoch jeho decembrových zasadnutiach pre odchod poslancov z rokovania. Na treťom zasadnutí tesne pred Vianocami skončilo hlasovanie nerozhodne.

Nováky 18. januára (TASR) - Mesto Nováky funguje od začiatku roka v rozpočtovom provizóriu. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) neschválilo rozpočet a dve všeobecne záväzné nariadenia (VZN) o miestnych daniach a komunálnych odpadoch ešte v decembri minulého roka počas troch zasadnutí MsZ. Okrem toho mesto Nováky nemá už desať mesiacov hlavného kontrolóra.

Primátor Dušan Šimka sa pre TASR vyjadril, že neschválenie rozpočtu a situáciu okolo voľby nového kontrolóra mesta majú na svedomí poslanci, ktorí úmyselne sabotujú zasadnutia mestského zastupiteľstva. "Som primátorom šieste volebné obdobie, počas piatich volebných období som nemal problém. Vždy sme s poslancami diskutovali. Od nástupu do šiesteho volebného obdobia osem poslancov z jedenástich pôsobí ako záškodnícka skupina. Ja mám záujem o komunikáciu, stretnutia aj mimo zasadnutí mestského zastupiteľstva, a to za účasti zamestnancov mestského úradu. Títo poslanci sa však nechcú stretávať a ich prioritnou úlohou je negovať všetky aktivity primátora."

Ako doplnil Šimka, zastupiteľstvu sa nepodarilo schváliť rozpočet na dvoch jeho decembrových zasadnutiach, 11. a 16. decembra, a to z dôvodu odchodu poslancov z rokovania. "Na treťom zasadnutí zastupiteľstva tesne pred Vianocami skončilo hlasovanie poslancov o rozpočte nerozhodne."

Mestské zastupiteľstvo neschválilo ani dve VZN o miestnych daniach a komunálnych odpadoch. "Doteraz platia staré všeobecne záväzné nariadenia. Okrem toho poslanci v máji minulého roka odvolali z funkcie hlavného kontrolóra a doteraz nezvolili nového, čo, ako potvrdila aj kontrola z Najvyššieho kontrolného úradu SR, je protizákonné," dodal Šimka.

Poslanci MsZ Nováky sa obvineniam zo strany primátora bránia. "Dvadsaťročné fungovanie pána primátora sa podľa našich predstáv javilo už ako brzda rozvoja nášho mesta. Pán primátor vyhral volebný boj, bol zvolený občanmi mesta a jeho úlohou by malo byť zastupovať a hájiť záujmy občanov do vnútra a aj navonok vo vzťahu, napríklad vyšším organizáciám či už štátnym, verejným alebo občianskym a voči právnickým a fyzickým osobám. Zámer aktivity väčšej časti poslancov súčasného mestského zastupiteľstva je však iný. Nám ide o moderné mesto s transparentným a otvoreným manažmentom a reprezentáciou. Cieľom našej aktivity je samospráva, flexibilne reagujúca na potreby obyvateľov, podnikateľov či návštevníkov obce, plánujúca v zmysle trvalo udržateľného rozvoja a riadiaca všetky procesy s maximálnou efektívnosťou a transparentnosťou," vyjadril sa pre TASR poslanec mestského zastupiteľstva Milan Oršula.

Ako ďalej vysvetlil, považuje za veľmi dôležitý fakt, že návrh rozpočtu, predložený poslancom MsZ na decembrových zasadnutiach na schválenie, bol vypracovaný bez zapracovania, respektíve bez náležitého použitia a pridŕžania sa metodiky tvorby návrhu rozpočtu. "Poradné orgány mestského zastupiteľstva (MsZ), mestská rada, komisie MsZ, mestský úrad, poslanci a primátor nespracovali na základe volebných programov primátora, politických strán a programov jednotlivých poslancov, programu rozvoja mesta, ostatných koncepčných návrhov a požiadaviek občanov, ako i spoločenských organizácií, podkladový materiál ako súhrn požiadaviek, ktorý po rozdelení na jednotlivé mesiace, roky, volebné obvody a určené priority mal tvoriť po doplnení o predpokladané finančné čiastky takzvaný pracovný návrh rozpočtu."

Oršula si myslí, že schvaľovanie rozpočtu išlo v rozpore s pravidlami. Návrh rozpočtu mesta prerokuje prednosta mestského úradu s primátorom mesta, primátor mesta predkladá ním odsúhlasený návrh rozpočtu mesta na prerokovanie ekonomickej komisii, mestskej rade a na schválenie mestskému zastupiteľstvu. K návrhu rozpočtu pred jeho schválením vypracuje hlavný kontrolór mesta odborné stanovisko. "Dovolím si vysloviť názor, že zodpovednosť za prípravu a návrh rozpočtu majú v prvom rade odborné útvary samosprávy a za schválenie rozpočtu sú až v druhom rade zodpovední poslanci MsZ. Z toho dôvodu nevidíme našu úlohu v tom, aby sme zostavovali rozpočet my, ako poslanci, priamo na rokovaní zastupiteľstva, ale je nutné podotknúť, že v prípade nedostatočných informácií k rozpočtu sme oprávnení požadovať ďalšiu podpornú dokumentáciu, ktorá nám bližšie zadefinuje formu, úlohy a ciele pri zostavenom rozpočte."

Poslanec sa na margo bojkotu zasadnutí MsZ vyjadril, že sa tvrdo, a nielen on, ohradzuje proti vyjadreniam primátora. Rovnako má spolu s ostatnými poslancami výhrady voči osočovaniam vysielaným v mestskom rozhlase o deštrukcii mesta a sabotéroch s menovitým vyhlásením poslancov MsZ. Podľa jeho slov bol primátor na rokovaní 11. decembra niekoľkokrát vyzvaný, aby zmenil rétoriku voči poslancom, a aby neznevažoval a nekompromitoval, neponižoval, neosočoval postavenie, vzdelanie a ani osobné názory a zistenia, ktoré prezentovali jednotliví poslanci.

"Rokovanie sme v tento deň opustili dvakrát. Prvýkrát sme opustili sálu z dôvodu, že pán primátor sa nevyjadroval k otázkam, ktoré kládol rečník teda poslanec MsZ, a dokonca začal nepodložene znevažovať skutočnosti, ktoré sám poslanec predkladal. Po niekoľkých minútach sme sa vrátili späť, aby rokovanie mohlo pokračovať. Druhýkrát sme opustili sálu, keď v bode o rozpočte pri jednom z programov rozpočtu, bol to program, ktorý zahŕňal náklady na videotext a TV Nováky, pán primátor nazval poslancov barbarmi, čo sme niektorí pochopili ako osočovanie dôstojnosti poslancov a teda znevažovanie zástupcov občanov mesta. To sme rokovanie opustili a nevrátili sme sa."

Ako uzavrel Milan Oršula, rozpočet pre rok 2013, ktorý predložila ekonomická komisia na schválenie, je schodkový a poslanci k nemu majú ešte viacero otázok. Podľa jeho slov, pokiaľ sa podoba rozpočtu mesta nezmení, neschvália ho ani na ďalšom rokovaní. Poslanci doručili 13. januára výzvu primátorovi na zvolanie mimoriadneho zasadnutia MsZ, ktorého jediným bodom je hlavný kontrolór mesta.