Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Nové chrámové zvony v Zubnom posvätil arcibiskup Ján Babjak

Mons. Babjak, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Arcibiskup Babjak na podujatí vyzdvihol dôležitosť zvonov ako "ohlasovateľov Božej prítomnosti i sprostredkovateľov apelu k modlitbe a účasti v chráme".

Zubné 25. mája (TASR) – Dva nové zvony gréckokatolíckeho chrámu Zoslania Ducha svätého v obci Zubné v okrese Humenné posvätil v nedeľu 23. mája prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak. Stalo sa tak počas odpustovej slávnosti k sviatku Zostúpenia Svätého Ducha. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Obrad posviacky zvonov je špecifický tým, že zvony dostávajú meno a pomazávajú sa olejom - myrom - podobne ako je tomu pri sviatosti myropomazania," uviedol správca farnosti Ivan Barna s tým, že väčší z dvojice nových zvonov, ktorý nahradil chrámový prasknutý, dostal meno Michail, menší Svätý Duch. Ten dali veriaci odliať k blížiacemu sa 250. výročiu chrámu, ktoré bude v roku 2024.

Ako Barna doplnil, arcibiskup Babjak na podujatí vyzdvihol dôležitosť zvonov ako "ohlasovateľov Božej prítomnosti i sprostredkovateľov apelu k modlitbe a účasti v chráme".