Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nové domy v Dolnom Dubovom vyrastajú ako huby po daždi

Na snímke nová domová zástavba v obci Dolné Dubové. 20. október 2017 Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V lokalite Pod pekárňou vyrástli nové rodinné domy, pri materskej škole bola veľká parcela, kde postavili ďalšie a tento trend stále pokračuje.

Dolné Dubové 21. októbra (TASR) – V Dolnom Dubovom, 15 kilometrov vzdialenej obci od Trnavy, vzrástol počet obyvateľov za posledného 2,5 roka takmer raketovou rýchlosťou. Pred začatím výstavby nových rodinných domov a nájomných bytoviek ich bolo 663 a v súčasnosti je na trvalý pobyt zapísaných 715 obyvateľov, čo je v prepočte takmer deväť percent. Infraštruktúra obce to začína pociťovať a starosta Peter Bobek so zastupiteľstvom musia riešiť kapacitný problém materskej školy. Otázka kapacity základnej školy ich možno počká už o niekoľko rokov.

"Mali sme teraz prednedávnom uvítanie nových 'občiankov', spolu ich bolo za celý rok 15, aj vlani rovnaký počet. Predtým sa u nás rodili ročne tak tri - štyri deti," povedal Bobek pre TASR. Rovnako to je s výstavbou domov, keď dlhé roky stačila na spočítanie novopostavených za rok jedna ruka. „Začalo sa to tým, že cirkev, náš správca farnosti Pavol Stanko sa rozhodol získať financie na opravu miestneho kostola Nanebovzatia Panny Márie predajom pozemkov, ktoré farnosť v intraviláne obce vlastnila. Nastúpili developeri a záujemcovia o bývanie, lebo ceny pozemkov boli v danom čase priaznivé,“ objasnil situáciu starosta.

V lokalite Pod pekárňou tak vyrástli nové rodinné domy, pri materskej škole bola veľká parcela, kde postavili ďalšie. "A ešte k tomu ľudia popredávali svoje pozemky za humnami. Dohromady nebývalá výstavba, dokopy to bolo 18 domov," konštatoval Bobek. A dokonca trend pokračuje, developer sa zaujíma o sad roľníckeho družstva, ktorý sa má zmeniť na stavebné pozemky pre ďalších 17 domov.

"Prišli k nám bývať mladé rodiny s deťmi, podarilo sa získať trochu peňazí od ministerstva financií na rekonštrukciu materskej školy. Prestavbou interiéru sa miestnosť na spanie detí zmenila na dennú miestnosť a mohli sme prijať ďalších záujemcov. Teraz navštevuje škôlku 36 detí, ale cítime, že situácii k spokojnosti všetkých pomôže už len dostavba," konštatoval starosta. Obec sa preto podľa neho chce znovu uchádzať o grantové peniaze z ministerstva školstva, kde predtým nepochodila.

Vlastné peniaze vložilo Dolné Dubové do vypracovania projektovej dokumentácie na rekonštrukciu budovy obecného úradu a jeho okolia, ktoré by sa malo zmeniť na moderný priestor pre trhy a kultúrno-spoločenské akcie. Takisto dala obec vypracovať projekt celkovej obnovy hlavnej ulice, vrátane chodníkov a autobusových zastávok. Podľa slov starostu za obecný rozpočet ani jeden, ani druhý projekt nie sú schopní realizovať, takže opäť prídu na rad žiadosti na európske fondy. „Prostriedky by sme potrebovali aj na vybudovanie kamerového systému, ktorý nám zatiaľ chýba. Tiež na vybudovanie zberného dvora, na dokončenie kanalizácie v časti obce a opravu miestnych komunikácií,“ doplnil Bobek.