Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Nové Hudobné átrium má slúžiť laickej i odbornej hudobnej verejnosti

Hudobné átrium tvorí súbor šiestich prepojených miestností, v ktorých môžu návštevníci variovať svoje činnosti, a teda striedať ich.

Banská Bystrica 26. marca (TASR) – Špecializované pracovisko banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) Hudobné átrium dnes slávnostne otvorili. Ide o samostatné hudobné centrum v rámci ŠVK a slúžiť má odbornej i laickej hudobnej verejnosti, priblížila TASR na otvorení konzultantka Hudobného átria Ingrid Guzmická.

"Myšlienka Hudobného átria mala svoje jasné kontúry už niekoľko rokov dozadu, postupne sa do tohto priestoru formovala a upravovala," dodala. Átrium je stredisko, kde sa majú stretávať muzikanti, študenti, pracovníci kultúrnych inštitúcií, ale aj bežná hudobná verejnosť. Môžu tu individuálne, ale i skupinovo študovať či tvorivo pracovať. V priestoroch átria sa budú uskutočňovať aj komorné podujatia, či už to budú besedy, prezentácie hudobníkov, alebo akustické koncerty.

Hudobné átrium tvorí súbor šiestich prepojených miestností, v ktorých môžu návštevníci variovať svoje činnosti, a teda striedať ich. "Môžu si tu zahrať na klavíri, študovať muzikologickú literatúru, zhliadnuť hudobný film, dokument, môžu počúvať muziku či už prostredníctvom audio systému, alebo prostredníctvom priameho odposluchu. No a môžu navštevovať, samozrejme, aj tieto komorné podujatia," zhrnula Guzmická. Zadný priestor átria umožňuje samostatnú prácu s hudbou v rámci separé boxu – samostatnej pracovne pre návštevníkov.

Ako Guzmická uviedla, majú zatiaľ najrozsiahlejší archív v rámci banskobystrického regiónu. Pokiaľ ide o zvukové nosiče, je ich asi 10.000, vrátane CD a platní, ďalej majú stovku DVD, hudobných filmov, desiatky tisíc hudobnín, teda notovín a knižných publikácií. To podľa Guzmickej tvorí hudobný archív ŠVK.