Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Nové košické Malé divadlo pripravuje pre divákov tri premiéry

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako svoju prvú premiéru predstaví Malé divadlo titul Dámska šatňa od autora Arnošta Goldflama, a to 31. marca.

Košice 19. februára (TASR) - Novovzniknuté košické profesionálne divadlo s názvom Malé divadlo pripravuje v aktuálnej sezóne tri premiéry. "Konceptom Malého divadla je vytváranie činoherných, alternatívnych, tanečných inscenácii pre širokú verejnosť, ale aj špecifického diváka na Slovensku i v zahraničí," uviedla pre TASR riaditeľka divadla Barbora Repková.

Ako svoju prvú premiéru predstaví Malé divadlo titul Dámska šatňa od autora Arnošta Goldflama, a to 31. marca. Ďalšou inscenáciou bude Peter a Lucia, adaptácia novely Romaina Rollanda o láske dvoch mladých ľudí na pozadí vojny s premiérou v máji. Na jún je plánované uvedenie hry Dánske dievča podľa príbehu umelkyne a priekopníčky v zmene pohlavia Lili Elbe, ktorá sa narodila ako Einar Wegener.

Súčasťou pôsobenia sú aj literárne večery, herecké workshopy či diskusie. Na úvod sa divadlo predstavilo 21. januára literárnym večerom s hosťom, spisovateľom a známym košickým sprievodcom Milanom Kolcunom. Ďalší literárny večer bude 25. marca s hercom a režisérom Lukášom Lipčákom.

Male divadlo vzniklo vlani v novembri, jeho súčasťou sú traja stáli herci Lukáš Takáč, Barbora Repková a Natália Daňková. "Ide o zájazdové divadlo, ktoré aktuálne funguje a skúša pod hlavičkou K13, konkrétne vo Výmenníku Štítová v Starom Meste. Divadlo bude fungovať ako občianske združenie, táto právna forma je aktuálne v štádiu riešenia," skonštatovala Repková.

Súbor plánuje podľa nej hosťovať aj v iných divadlách po Slovensku či kultúrnych strediskách. V pláne je aj návšteva stredných škôl s inscenáciou Peter a Lucia. "Cieľom je prinášať plnohodnotné inscenácie pre bežného diváka aj pre kritikov. Divadlo chce predstaviť medzinárodné, známe tituly, ale aj autorské hry. Pobaviť, ohúriť, pobúriť, ale neuraziť," dodala vedúca divadla.