Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

SLOVENSKÉ REGIÓNY: Novozámčanov nezlomili Turci ani bombardovanie

Hlavné námestie s rímsko-katolíckym kostolom v Nových Zámkoch. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková
Zrekonštruovaná budova ortodoxnej synagógy v Nových Zámkoch. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

V lete je čas zavítať aj do miest, ktoré sú menej vychytené. Pozrite sa s nami krátko do Nových Zámkov, ktoré dvakrát museli kvôli vojnovým udalostiam začínať skoro od začiatku.


Bratislava/Nové Zámky 19.augusta (Teraz.sk) - Nové Zámky v blízkosti rieky Nitry v strede nitrianskeho regiónu majú prichystané pre návštevníka zaujímavosti zo staršej aj nedávnej histórie, ktoré sa oplatí poznať. Napríklad, že v roku 1938 boli Nové Zámky štvrtým najväčším mestom na Slovensku a k jeho obyvateľom patrili nielen Slováci a Maďari, ale aj židia a neskôr aj Slováci z Maďarska. A keby ste sa po poznávacom výlete chceli okúpať, môžete si odskočiť do Poľného Kesova, Patiniec, Komárna, Štúrova, Diakoviec, Galanty či do Sladkovičova.

Budova františkánskeho kláštora v Nových Zámkoch
Foto: teraz.sk


Pevnosť nájdete na mape

V meste nenájdete legendárnu renesančnú protitureckú pevnosť, vďaka ktorej sa stalo známym v Európe. Kráľ Karol III. ju dal v 18.storočí zbúrať. Keď si však otvoríte mapu mesta, tak jej centrum má pôdorys pevnosti a ulice nesú názvy jednotlivých bášt. Takže pevnosť Castrum Novum svojím spôsobom v Nových Zámkoch stále existuje a mesto ju má v erbe. Keď Turci ju v roku 1663 dobyli, na západnom Slovensku nastalo zdesenie, tatárskemu predvoju a tureckým vojskám sa otvorila cesta vpred na dobývanie ďalších území v Hornom Uhorsku. Až znobudobytie pevnosti v roku 1685 oslobodilo Nové Zámky a okolie od 22 rokov tvrdej tureckej nadvlády. V tom čase sa napríklad rímsko-katolícky kostol Povýšenia Svätého kríža prestavali na mešitu.



Po bombardovaní stratili Nové Zámky takmer polovicu domov

Nové Zámky patrili koncom 2. svetovej vojny k najbombardovanejším mestám na území Slovenska. Vtedy boli súčasťou vojnového Maďarska a tri letecké anglo-americké nálety sa týkali železnice a mesta. Nové Zámky v minulosti aj teraz sú významným železničným uzlom. Na mesto dopadlo len v treťom bombardovaní, v marci 1945, 700 bômb. Z takmer 3400 domov bolo zničených vyše 2000, zahynulo 4000 ľudí a 6000 ostalo bez strechy nad hlavou.

Informačný panel o bombardovaní železničnej stanice Novej Zámky počas druhej svetovej vojny na poschodí železničnej stanice.
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková


Ako uvádza mesto vo svojom informačnom materiáli, z historického centra sa zachovali dva kostoly a františkánsky kláštor. V centre a v jeho širšom okolí prevláda zástavba z neskorších rokoch ako sú časy protitureckých vojen a čo je príjemné pre domácich a návštevníkov v horúčavách, na uliciach je veľa stromov. A kto je smädný, môže sa napiť z deviatich artézskych studní.

Artézska studňa na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková




Viete, že...

...v roku 2016 navštívilo Nové Zámky asi 11.000 turistov?
... je možné absolvovať komentovanú prehliadku mesta s miestnym historikom Alexandrom Štrbom, kontakt poskytnú v Turisticko-informačnej kancelárii v Dome kultúry v Nových Zámkoch?
... v po roku 1945 v rámci výmeny obyvateľstva prišlo do Nových Zámkov 244 evanjelických slovenských rodín
z Békešskej Čaby z Maďarska?
... v Nových Zámkoch je zrekonštruovaná budova ortodoxnej synagógy? V dňoch 12. až. 15. júna 1944 vyviezli z mesta 4800 židov do koncentračného tábora Osvienčim, zomrelo 4386
...symbolom Novozámčanov sú tekvicové semiačka? Na Hlavnom námestí sa koná Novozámocký deň tekvice s rôznymi súťažami, jeho súčasťou je aj sprievod s tekvicovými lampášmi


Zdroj: Mesto Nové Zámky



Vodná stena na Korze osvieži

V centre Nových Zámkov je od 2005 Korzo na ulici M.R. Štefánika, pešia zóna kaviarničkami, vodnou stenou a s chodníkom a v ňom osadenými tabuľkami, na nich sú uvedené letopočty významné pre dejiny mesta.

Vodná stena na ulici M.R. Šafánika v Nových Zámkoch
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková


Tabuľka v chodníku na Korze v Nových Zámkoch
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková


1968: Mladí vojaci bránili kasárne

Dramatické udalosti roku 1968 neobišli ani novozámocké kasárne, keď na územie vtedajšieho Československa vstúpili armády niekoľkých spriatelených socialistických krajín,aby tu riešili z ich pohľadu kontrarevolúciu. Mestský dvojtýždenník Castrum Novum uverejnil článok miestneho historika Františka Daniela. Podľa neho sa vojaci 63. motostreleckého pluku Maďarskej ľudovej armády pokúsili obsadiť kasárne, kde sídlil československý 73. mostový prápor. Obkľúčili kasárne a vyzvali na zloženie zbraní, ale nestalo sa tak, nastala patová situácia. Kasárne bránili 19 až 21-roční vojaci základnej služby proti 30 až 35-ročným "záložákom". K obsadeniu kasární
nedošlo.

Pýchou mesta je aj baroková Kalvária

Kalvária stojí na mieste Forgáčovej bašty, pomenovanej na počesť kapitána novozámockej posádky Adama Forgáča. V areáli je 12 kaplniek - zastavení - po šesť oboch stranách kopca, na ktorom sú kríže.

Historická Kalvária v Nových Zámkoch, centrálne kríže
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková


Zastavenia Kalvárie v Nových Zámkoch
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková