Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nové Zámky vybudovali nový ekologický prírodný cintorín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Vybudovaný bol na cintoríne sv. Jozefa na ploche približne 1200 štvorcových metrov, na ktorej bolo zasadených 85 stromov, viacero druhov zelene, položilo sa 880 štvorcových metrov trávnatého koberca.

Nové Zámky 4. decembra (TASR) – Mesto Nové Zámky vybudovalo prírodný cintorín. Jeho zriadením mesto reagovalo na požiadavku občanov, ktorí majú záujem o ekologicky šetrnejšiu formu uloženia urny, skonštatoval primátor Otokar Klein.

"Záujem o kremáciu v posledných rokoch veľmi rastie, rovnako ako záujem o umiestnenie urien. Museli sme sa prispôsobiť tejto požiadavke. Na prírodný cintorín môžu ľudia chodiť zaspomínať si bez starostí s budovaním a upratovaním hrobových miest. Sem nebude možné nosiť kahance v plastových obaloch či rôzne umelé ozdoby, kvety, vence. Na prírodný cintorín patria čisto ekologické ozdoby zo slamy, lístia, konárikov, ktoré možno kompostovať," uviedol primátor.

Nový prírodný cintorín v Nových Zámkoch je druhým prírodným cintorínom na Slovenku. Vybudovaný bol na cintoríne sv. Jozefa na ploche približne 1200 štvorcových metrov, na ktorej bolo zasadených 85 stromov, viacero druhov zelene, položilo sa 880 štvorcových metrov trávnatého koberca. Celkové náklady na vybudovanie dosiahli 20.000 eur. Súčasťou cintorína je pietne miesto z dreva a samorastu na pietny ekologický akt – poslednú rozlúčku. Na zapálenie sviečok je vytvorené jazierko, na ktoré sa dajú uložiť sviečky bez parafínu, hliníka a plastu. Ekologické sviečky sú vyrobené z včelieho vosku, sójové, kokosové, najmä bezodpadové a bez škodlivín.

V prírodnom cintoríne je možné urnu s popolom vložiť do zeme na vyčlenenom mieste v ekologickej, rozložiteľnej urne. Tieto urny sa dajú zakúpiť v pohrebníctvach v blízkosti cintorína. Na mieste uloženia urny môžu pozostalí vysadiť strom či obľúbený kvet zosnulého. Pietny akt a uloženie urny v prírodnom cintoríne je zahrnuté v platnom všeobecne záväznom nariadení mesta Nové Zámky.