Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Nemocnica v Nových Zámkoch otvorila geriatriu a onkológiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa riaditeľky nemocnice je dôležitou novinkou aj rozšírenie časti onkologického oddelenia.

Nové Zámky 29. septembra (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Nových Zámkoch v piatok oficiálne opätovne otvorila geriatrické oddelenie a odovzdala do užívania rozšírené pracovisko klinickej onkológie. "Dokážeme tak poskytnúť pacientom kvalitnú a komplexnú starostlivosť," uviedla pri tejto príležitosti riaditeľka nemocnice Zuzana Lukáčová.

Geriatrické oddelenie má kapacitu 15 lôžok. Okrem samotnej diagnostiky a liečby sa bude zaoberať aj hodnotením funkčnej kapacity pacienta, jeho kognitívnych funkcií a potrieb v jeho životnom prostredí. "Takže sme pripravení poskytnúť starostlivý a individualizovaný prístup každému pacientovi. Náš odborný tím je pripravený pracovať aj s rodinou pacientov, aby sme im pomohli nájsť najlepšiu cestu k zdraviu," povedala primárka geriatrického oddelenia FNsP Hana Prusáková.

Podľa riaditeľky nemocnice je dôležitou novinkou aj rozšírenie časti onkologického oddelenia. To pôvodne v novozámockej nemocnici nebolo, až neskôr sa vytvorili jeho ambulantné a lôžkové časti. "Dnes už kapacitne nepostačujú na riešenie problémov pacientov. Preto som mimoriadne rada, že sa podarilo rozšíriť kapacitu a tiež úroveň pracoviska. Teraz sa vieme dôstojnejšie postarať o pacienta s onkologickým ochorením," povedala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Monika Jankechová.

Onkologické pracovisko začína fungovať v upravených priestoroch. Ambulantná chemoterapia je umiestnená na štvrtom a lôžkové oddelenie na ôsmom poschodí. "Už nie s 12, ale 22 lôžkami. Vysoká incidencia onkologických ochorení v našej spádovej oblasti nás priviedla aj k rozšíreniu ambulantnej chemoterapie a ambulancie chronickej bolesti a paliatívnej medicíny," doplnil primár klinickej onkológie FNsP Nové Zámky Pavol Demo.

"Musím konštatovať, že to prostredie, v ktorom mali pacienti poskytovanú zdravotnú starostlivosť, nebolo na úrovni tretieho tisícročia. Boli v priestoroch, kde bola sústredená ambulantná i lôžková časť, bola im podávaná infúzna liečba na chodbách. Bolo pre nás prioritou vytvoriť im vhodné podmienky a prostredie. Preto sme oddelili lôžkovú časť od ambulantnej. Zvýšili sme počet lôžok a pacientom v ambulantnej časti sme zasa zlepšili podmienky,"
dodala Lukáčová.