Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

VIDEO: Najmenšia zoo v SR má novinku pre návštevníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR

ZOO v Spišskej Novej Vsi vznikla v máji 1989, rozkladá sa na ploche zhruba osem hektárov v juhovýchodnej časti mesta.

Spišská Nová Ves 24. apríla (TASR) – V najmenšej zoologickej záhrade na Slovensku v Spišskej Novej Vsi otvorili v priebehu víkendu (22. 4.) letnú turistickú sezónu. Novinkou oproti predchádzajúcim rokom je novovybudovaný most, ktorý spojil oba brehy jazera. Návštevníci sa tak už bez problémov dostanú z jednej časti zoo ku pavilónu Aquaterra, v ktorom sa nachádzajú akvarijné a terárijné živočíchy.

S výstavbou mosta sa začalo v októbri 2016. "Dokončili sme ho do konca decembra. Malé terénne úpravy spolu s vybudovaním chovného zariadenia pre lemury sme dokončievali teraz na jar," priblížila riaditeľka Zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi Jana Dzuríková. Jeho výstavba stála približne 58.000 eur. Finančne sa na tom spolupodieľalo mesto Spišská Nová Ves, ktoré uhradilo viac ako polovicu financií, Krajská organizácia cestovného ruchu v Košiciach prispela 8000 eur a zvyšok financovala zoo z vlastných zdrojov.



Drevený most vedie aj k ostrovu Madagaskar, ktorý je taktiež miestnou novinkou. "Návštevníci môžu z terasy pozorovať na jednej strane lemurov kata. Na druhej časti sa nachádza vodné vtáctvo, ktoré tu môže hniezdiť alebo oddychovať," povedala riaditeľka zoo. Lemury sa zatiaľ na ostrove nenachádzajú, pretože v Spišskej Novej Vsi prevláda ešte chladné počasie. Zatiaľ sú umiestnené v chovnom zariadení. "Keďže sme chceli vytvoriť skupinu na ostrove, tak sme získali štyroch samcov zo zoologickej záhrady zo Zlína. Už predtým sme mali samičku s dvoma mláďatami," povedala Dzuríková. Ako doplnila, v priebehu jesene by do spišskonovoveskej zoo mali priviesť ďalších lemurov, mala by to byť dvojica samcov z maďarského Miškolcu.

Najmenšia zoo na Slovensku zaznamenala vlani najlepšiu sezónu od začiatku svojej existencie. Podľa slov riaditeľky ju navštívilo viac ako 109.000 návštevníkov, čím prekonala rekord o približne 13.000 návštevníkov z roku 2015.

ZOO v Spišskej Novej Vsi vznikla v máji 1989, rozkladá sa na ploche zhruba osem hektárov v juhovýchodnej časti mesta. Popri Bratislave, Košiciach a Bojniciach je najmladšou zoologickou záhradou na Slovensku. V jej areáli sa nachádza zhruba 500 zvierat a približne 130 živočíšnych druhov. Medzi najvzácnejšie druhy patrí medveď hnedý, ťava dvojhrbá či orangutan bornejský.