Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na novorodeneckom oddelení vo Zvolene pribudli dva monitory dychu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou tzv. syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Zvolen 4. marca (TASR) - Dva nové monitory dychu začali v týchto dňoch strážiť bábätká na novorodeneckom oddelení Nemocnice Zvolen. Prístroje darovala zdravotníckemu zariadeniu Nadácia Križovatka.

Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou tzv. syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré predstavuje náhle zlyhanie dýchania. Najčastejšie sa objavuje medzi 2. a 4. mesiacom života.

"Ak sa totiž dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo ak sa frekvencia dychu zníži pod hranicu desať dychov za jednu minútu, spustí sa zvuková aj svetelná signalizácia monitoru. Monitor dychu teda nezabráni vzniku respiračných problémov, upozorní však na ich výskyt a dá tak deťom šancu na život. Syndróm náhleho úmrtia dieťaťa prichádza bez akýchkoľvek príznakov, väčšinou počas spánku, a to aj u úplne zdravých detí. Následky však nemusia byť vždy fatálne. Ak sa problémy s dýchaním včas odhalia, môžeme dieťaťu ešte pomôcť,"
uviedla vedúca sestra novorodeneckého oddelenia zvolenskej nemocnice Jaroslava Dávidová.

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným syndrómom náhleho úmrtia dojčiat. Nadácia už v minulosti darovala nemocnici štyri monitory dychu.

"Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov, ako je fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť. Akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor – napríklad prikrývky, vankúš alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa, prekážky v dýchacích cestách a podobne. Tiež každé oslabenie detského organizmu a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko,"
uviedla riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.

Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s mamou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital, to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek.