Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Novovybudovaná lanovka na vrchol Chopka podstupuje záťažové skúšky

Barelmi s vodou naplnená kabínka novej lanovky smeruje na Chopok počas záťažových testov v Jasnej v Nízkych Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Moderná lanovka na Chopku, jedna z mála svojho druhu nielen v Európe, musí bezprostredne zareagovať na akékoľvek kritické situácie.

Demänovská Dolina 10. októbra (TASR) – Novovybudovaná, viac ako dvojkilometrová lanovka na vrchol Chopka začala dnes predpoludním podstupovať prísne záťažové skúšky pred blížiacim sa uvedením do riadnej prevádzky. Budúcich cestujúcich simulovali v 24-miestnych kabínach po dve 1000-litrové nádrže naplnené vodou.

„Táto lanovka musí pri plnom zaťažení na úrovni 22 ton fungovať nerušene aj pri silnom vetre s rýchlosťou do 120 km/h. Počas týchto povinných záťažových skúšok ju musíme zaťažiť na maximum a vyskúšať všetky kritické varianty, ktoré môžu nastať,“ uviedol pre TASR investičný riaditeľ spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Vladimír Čukan.

Moderná lanovka, jedna z mála svojho druhu nielen v Európe, musí podľa neho bezprostredne zareagovať na akékoľvek kritické situácie, náhle zvýšenie rýchlosti vetra, výpadok hydrauliky, riadiacich systémov či nadmernú zmenu polohy lana. „Vo všetkých takýchto prípadoch musí lanovka ihneď adekvátne reagovať, signalizovať ich a ak je to nevyhnutné, aj sama zastaviť,“ spresnil Čukan.



„Lyžiari a všetci ostatní turisti sa môžu tešiť na spustenie prevádzky tejto lanovky už začiatkom decembra. Nie je to jediná novinka, ktorou prepájame sever a juh Chopka. Z južnej strany staviame 15-miestnu kabínkovú lanovku a na severnej pribudne špeciálny lanovkový vláčik, ktorý bude lyžiarov vyvážať z Bielej púte až sem na Priehybu,“ dodala pre TASR hovorkyňa TMR Katarína Šarafínová.