Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Regióny

Novozvolený starosta Ratkovej je obvinený z podvodu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Roman Chicho bol poverený zastupovaním funkcie starostu do vypísania doplňujúcich volieb po tom, ako sa bývalý starosta Milan Fakla funkcie vzdal po konflikte s poslancami obecného zastupiteľstva.

Ratková 27. apríla (TASR) - Novozvolený starosta obce Ratková Roman Chicho čelí obvineniu z podvodu. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Mária Faltániová, podľa vyšetrovateľa sa nevzdal riadne funkcie zastupujúceho starostu pred doplňujúcimi komunálnymi voľbami, hoci bol právoplatne odsúdený a mal zaniknutý poslanecký mandát.

Roman Chicho bol poverený zastupovaním funkcie starostu do vypísania doplňujúcich volieb po tom, ako sa bývalý starosta Milan Fakla funkcie vzdal po konflikte s poslancami obecného zastupiteľstva. Zastupujúci starosta Chicho však spáchal úmyselný trestný čin, za ktorý mu Okresný súd (OS) v Revúcej uložil podmienečný trest. "Obvinený od 16. februára do 21. marca neoprávnene vykonával činnosť zastupujúceho starostu. Po rozsudku OS mu zanikol poslanecký mandát a aj nárok na zastupovanie starostu. Túto skutočnosť neoznámil poslancom obecného zastupiteľstva, čím ich uviedol do omylu. Okrem toho prevzal za túto činnosť mzdu, čím sa neoprávnene obohatil o sumu 328,6 eura," povedala Faltániová.

O probléme TASR informovala ešte pred doplňujúcimi komunálnymi voľbami 31. marca, v ktorých Roman Chicho zvíťazil a funkcie sa ujal už ako riadne zvolený starosta. "V prípade, že bol poslanec obecného zastupiteľstva právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, je povinný túto skutočnosť nahlásiť obci. Je potrebné zvolať obecné zastupiteľstvo a zvoliť nového zástupcu starostu aj s jeho právomocami. A to až do vykonania nových volieb a zložení sľubu starostu. Podmienečný trest pritom nie je prekážkou pre opätovnú kandidatúru. Podmienkou na to, aby kandidát mohol kandidovať vo voľbách do orgánov obce, je, aby mal trvalý pobyt na území obce. Ďalej vyhlásenie, že súhlasí so svojou kandidatúrou, prípadne petíciu, ak ide o nezávislého kandidáta. Kandidatúra vo voľbách do orgánov obce nie je podmienená výpisom z registra trestov," informovala Ľubomíra Miklovičová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Starosta Ratkovej Roman Chicho sa k vzniknutej situácii odmieta vyjadrovať. Ak ho však súd uzná vinným podľa obvinenia, zanikne mu mandát starostu obce a v Ratkovej budú starostu voliť opätovne.