Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nový angiograf pomôže špecialistom pri diagnostike i zákrokoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Angiograf je dôležitým zobrazovacím prístrojom pri diagnostike ochorení cievneho systému.

Banská Bystrica 4. marca (TASR) – Od februára tohto roka vykonávajú rádiológovia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici diagnostiku a intervenčné zákroky na cievach na novom angiografickom prístroji. Pracovisko spustili do prevádzky po dvojmesačnej rekonštrukcii priestorov a inštalácii nového prístroja na oddelení rádiológie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Srdcovo-cievne ochorenia stále patria medzi najčastejšiu príčinu úmrtia Slovákov. Angiograf je dôležitým zobrazovacím prístrojom pri diagnostike ochorení cievneho systému a umožňuje výkon širokého spektra vaskulárnych a nevaskulárnych intervenčných rádiologických zákrokov.

"Rádiológ zavedie do cievy katéter, ktorým sa dostane do rôznych častí cievneho systému v tele pacienta. Zúženú cievu môže rozšíriť, uzavretú cievu spriechodniť alebo ju uzavrieť, a tým vyradiť z obehu. Pomocou rôznych pomôcok dokážeme odstrániť aj krvnú zrazeninu. Celý proces pri zákroku však rádiológ nesleduje ako chirurg priamo v operačnom poli, ale na obrazovke angiografu," vysvetlil princípy intervenčnej rádiológie primár oddelenia rádiológie Rooseveltovej nemocnice Stanislav Okapec.

Výhodou nového prístroja je jeho plná digitalizácia, nižšie dávky žiarenia pri zachovaní vysokej kvality obrazu, 3D zobrazenia a zariadenie umožňujúce jednoduchší prístup lekára k pacientovi zo všetkých strán.

Podľa informácií banskobystrickej nemocnice na rádiologickom pracovisku sa vykonávajú vaskulárne, neurointervenčné, onkointervenčné a nevaskulárne zákroky. V spolupráci s cievnymi chirurgmi dokážu odborníci vystužiť výduť brušnej aorty, pri ktorej prasknutí by pacient mohol vykrvácať. V spolupráci s neurológmi vykonávajú endovaskulárnu liečbu cievnych mozgových príhod. Rooseveltova nemocnica je jedným zo štyroch reálne fungujúcich stroke centier na Slovensku.

Podľa Maťašeje pri zlyhaní konzervatívnej liečby ochorení pečene, ktoré sú spojené s akútnym krvácaním z pažerákových varixov, špecialisti dokážu vytvorením skratu medzi vrátnicovými a pečeňovými žilami zabrániť vykrvácaniu pacienta. Túto metodiku zaviedli rádiológovia v tejto nemocnici v roku 2001 ako prví na Slovensku a dodnes sú jediným pracoviskom, ktoré ju vykonáva.

"Nový prístroj vrátane integrovaného ultrasonografu stál 1,5 milióna eur. Spracovanie projektu a stavebné práce si vyžiadali 120.000 eur. Nemocnica angiograf financovala kombináciou zdrojov z kapitálových výdavkov od ministerstva zdravotníctva a svojho rozpočtu," dodala hovorkyňa.