Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Nový diecézny biskup nemieni meniť pôsobisko R. Bezáka

V sobotu 15. decembra 2012 sa v Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici uskutočnila slávnosť uvedenia do úradu nového banskobystrického diecézneho biskupa Mons. Mariána Chovanca. Na snímke biskup počas omše. Foto: TASR/Dušan Hein

Prvými jeho krokmi na úrade bude potvrdenie vo funkciách tých hodnostárov, bez ktorých diecéza nemôže fungovať.

Banská Bystrica 15. decembra (TASR) - Banskobystrická diecéza má po 16 mesiacoch svojho nového diecézneho biskupa. Úrad prevzal po dnešnej slávnosti v Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici biskup Mons. Marián Chovanec (1957).

Ako povedal novinárom na krátkom brífingu, prvými jeho krokmi na úrade bude potvrdenie vo funkciách tých hodnostárov, bez ktorých diecéza nemôže fungovať. Jedná sa napríklad o cirkevný súd. Možné zmeny na úrade chce zrealizovať až po dôkladnom oboznámení sa so situáciou.

Keďže už pred tým poznal bežný život diecézy v Nitre, nemal by mať problémy s jej chodom ani v Banskej Bystrici. "Vidím mnohé pozitíva, ktoré sú v našej diecéze a chcem tým správnym smerovaním viesť cirkev aj po ďalšie roky," uviedol. Ako pripomenul, aj Svätý otec označil Banskobystrickú diecézu ako zaslúžilú.

Pôsobisko Róberta Bezáka nezmení

Odpovedal aj na otázku, či mieni meniť pôsobisko biskupa Róberta Bezáka, ktorého pápež odvolal zo stoličky Trnavského arcibiskupa a ktorý dnes pôsobí v neďalekej Radvani. "Keďže je podpísaná zmluva na jeden rok, nemienim na nej nič meniť," krátko konštatoval.

Keďže v minulosti učil a aj stále ešte učí na kňazskom seminári v Nitre, chce v tejto práci, ktorá mu je veľmi blízka, pokračovať aj v Banskej Bystrici.

Slávnosti uvedenia do úradu sa dnes zúčastnilo asi 700 ľudí. Vo všetkých farnostiach Banskobystrickej diecézy sa v čase začiatku slávnosti rozozvučali zvony, na kostoloch boli vyvesené pápežské vlajky.

Biskupským mottom nového banskobystrického diecézneho biskupa je Omnia impendam pro animabus vestris – Všetko vydám za vaše duše.

Mons. Chovanec prevzal úrad po biskupovi Rudolfovi Balážovi, ktorý umrel vlani na pľúcnu embóliu. Svätý Otec Benedikt XVI. menoval Mariána Chovanca ako diecézneho biskupa pre Banskobystrickú diecézu 20. novembra 2012.

Nový banskobystrický biskup sa narodil v Trenčíne. Pôsobil v službách Nitrianskej diecézy - od roku 1989 ako kňaz a od roku 1999 ako pomocný biskup. V roku 2003 sa stal aj generálnym vikárom.