Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Novorodencom s problémami s dýchaním pomôže v Ružomberku nový prístroj

Ilustračná snímka Foto: TASR

Podľa pediatra a prednostu Detskej kliniky ÚVN Viliama Žilínka je nový prístroj pre deti dôležitý najmä pri ohľade na najkritickejšie prvé okamihy po narodení.

Ružomberok 26. apríla (TASR) – Na novorodeneckom oddelení Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP Ružomberok – FN predstavili vo štvrtok nové prístrojové vybavenie, ktoré má pomôcť zlepšiť poskytovanú zdravotnú starostlivosť o najmenších pacientov. Je to prístroj, ktorý napomáha rizikovým novorodencom, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu optimálne dýchať.

Podľa pediatra a prednostu Detskej kliniky ÚVN Viliama Žilínka je nový prístroj pre deti dôležitý najmä pri ohľade na najkritickejšie prvé okamihy po narodení. "Umožňuje prísun dostatku kyslíka v patričných minimálnych objemoch a dostatočne veľkou prietokovou rýchlosťou dostávať do dýchacích ciest," priblížil.

Rizík v dýchacích orgánoch a cestách, ktoré bránia dýchaniu u novorodencov, je podľa neho veľmi veľa. "Tieto typy prístrojov sme už mali. Technologický vývoj a posun je však taký dramatický, že kvalita podpory dýchania týmto prístrojom je už ďaleko dokonalejšia," doplnil.

Prístrojové vybavenie v hodnote 25.000 eur oddeleniu darovali Nadácia SUPRA a spoločnosti Eco-Investment.